Напишете дума/думи за търсене

Хранене на деца: здравословна, подходяща за възрастта храна

Когато става въпрос за хранене на детето, комбинацията от здравословни ястия и точно време за хранене е от ключово значение.

Децата се променят с годините, така че техните енергийни нужди трябва да бъдат адаптирани към изискванията на всеки етап от живота им. Храненето им отчита фактори като темпа на развитие и растеж, вкусове, апетит, физическа активност и тяхното здравословно състояние.
И въпреки че всяко дете е различно, има някои насоки, които може да приемем като общи препоръки, които бележат здравословното и балансирано хранене.

Хранене през първата година

През първата година от живота млякото ще бъде основната храна. По принцип кърменето е идеално за бебето поне през първите 6 месеца. Многобройните му ползи са научно доказани - предаването на защитни сили на бебето, доставка на всички хранителни вещества, от които се нуждае, и укрепване на връзката между майката и детето.

Кърменето трябва да бъде при поискване, т.е. бебето знае кога е гладно и ще го покаже, като е будно и активно, смуче ръцете ви или обръща главата си, ако му потъркате бузата. Продължителността на храненията е променлива, бебето трябва да се оставя да суче толкова дълго, колкото е необходимо.

Препоръчва се кърмата да бъде единствената храна на бебето през първите 6 месеца от живота. Също така е важно тя да бъде основна храна заедно с допълващи продукти през първата година.

Разбира се, изкуственото кърмене с модифицирани адаптирани млека също е вариант в конкретни случаи. Друга алтернатива би било смесеното кърмене, което се състои в даване на мляко и от двата вида.

Началото на допълнителното хранене може да бъде отложено до 4 месеца, особено при деца, които получават изкуствено кърмене, но никога преди това. Идеалното е от 6 месеца нататък.

На около 8 месеца бебетата вече могат да ядат малки, меки, нарязани парчета твърда храна. Между 9 и 12 месеца е препоръчително те да започнат да използват лъжица и вилица, с помощта на родителите си. Всяка нова храна трябва да се предлага отделно, без да се комбинира с други, за да се открият евентуални хранителни алергии.


Хранене между 1 и 3-годишна възраст
На този етап хранителните навици са окончателно установени, така че работата на родителите тук е много важна. Този период се характеризира с преход между фазата на много бърз растеж, характерен за кърмачетата.
Идеята, че „дебелите деца са по-здрави и по-красиви“ трябва да бъде забравена. Сериозният проблем с детското затлъстяване се вкоренява от най-ранна възраст. В действителност енергийните нужди са около 100 килокалории на килограм тегло на ден.

Препоръчително е храната им да се раздели горе-долу, както следва:
• Закуска: 25%. Това ястие трябва да съдържа млечен продукт, зърнени храни и парче плод.
• Обяд: 30%. Зеленчуково пюре с варива, паста, ориз, гювечи. Месо или рибна по формата на пюре или на малки парченца, или омлети. За десерт използвайте плодове или кисело мляко.
• Следобедна закуска: 15%. Плодове, шунка, сирене на малки парченца или кисело мляко.
• Вечеря: 30%. Дайте предпочитание на зеленчуци, зърнени храни и плодове. Мляко със или без зърнени храни.

Храна между 4 и 8-годишна възраст
Храненето на детето, както и физическите упражнения, са ключови за развитието през този период.

Децата на тази възраст вече могат да се хранят сами. Консумацията на храна няма да е еднаква и ще има големи и по-малки ястия.

Нуждите от калории за тази възраст при деца със заседнал начин на живот са 1200 килокалории при момичетата и до 1400 при момчетата.
Разпределението трябва да бъде както следва:
• Закуска: 25% от общите калории. Трябва да осигури поне 3 от 5-те основни групи храни: млечни продукти, зърнени храни и пресни плодове.
• Обяд: 30-35% от общите калории. Менюто може да се състои от първо ястие от зеленчуци и варива, паста или ориз; и второ ястие от постно месо, риба или яйца.
• Следобедно закуска: 15%. Порциите млечни продукти, плодове и въглехидрати могат да се допълнят при това хранене с лека закуска.
• Вечеря: 25-30%. Добър избор на храна за вечерта ще бъдат салати, зеленчуци, кремове, супи. Като допълнение риба, месо или яйца.

Хранене между 9 и 13 години
Етапът от 9 до 13 години се характеризира с бавно прогресиращ растеж през първата половина и по-засилен растеж в края, с поява на пубертетния ръст. Основните калорични нужди са 1800 килокалории на ден. Това ще се увеличи с 200 килокалории, ако се извършва умерена физическа активност.

Най-общо казано, 50-55% от калориите трябва да бъдат осигурени под формата на въглехидрати, 25-35% под формата на мазнини и 15-20% под формата на протеини.

Какви храни се препоръчват за деца?
В детското хранене, вместо да се говори за конкретни препоръчани храни, е за предпочитане да се установи каква трябва да бъде диетата за деца. Следователно някои характеристики ще помогнат на възрастните да адаптират ястията със здравословен критерий:

• Разнообразие:
Трябва да ги свикнете да ядат всичко. Ключът към възпитаването на здравословни хранителни навици у децата е да им предложим разнообразие от най-ранните им години. Трябва да им се осигури храна от всички групи храни (плодове, зеленчуци, месо, риба, зърнени храни, варива).
• Баланс: Храната трябва да се разпределя през деня, така че тялото да получава хранителните вещества, от които се нуждае. Уверете се, че детето има поне 3 последователни хранения на ден.
• Вкусно: Може да използваме различните вкусове и аромати, за които знаем, че ще бъдат по-апетитни за нашите деца.
• Забавление: Насърчете ги да участват в пазаруването, приготвянето на ястия и подреждането на масата. Това ще бъде възможност за тях да се научат на добри навици.
• Изненада: Кажете им всичко, което знаете за храната. Те ще бъдат изненадани да разберат колко е важно да внимават какво ядат. Не повтаряйте ястия, тъй като това може да доведе до монотонност и скука.
• Опитайте се да имате добра семейна рутина по време на обяд или вечеря в спокойна атмосфера.

Какви храни в излишък не се препоръчват за деца?
През последните десетилетия се наблюдава бум на силно рекламираните свръхпреработени продукти, които включват думи като лек, без захар или без глутен. Те обикновено пречат на здравословните и балансирани диети, тъй като са с високо съдържание на калории, пристрастяващи и непропорционални в състава на захари или мазнини.

Проблемът със злоупотребата с тези нездравословни продукти е, че те предразполагат децата към недохранване, затлъстяване и проблеми във физическото и интелектуалното развитие. Ако добавим към това заседнал начин на живот пред телевизора или с мобилните им телефони, не е изненада, че има все по-нарастваща пандемия от детско затлъстяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X