Напишете дума/думи за търсене

Дрънкорексия – що е то и опасно ли е това явление?

Дрънкорексия е едно от най-новите хранителни разстройства.
Това е ограничаване на калориите в храната, за да се освободи място за калориите в алкохолните напитки.
Това е особено разпространено сред младите хора.
Те се стремят да контролират теглото си, за да компенсират планираната консумация на алкохол.

През последните години терминът дрънкорексия се използва за описване на нов феномен с висока честота при лица на възраст между 18 и 26 години. Проучванията показват, че 39 до 46 процента от студентите умишлено ограничават и променят хранителното си поведение преди консумацията на алкохол.

Тези, които проявяват този тип поведение, знаят енергийното съдържание на алкохолните напитки и се опитват да балансират приема на храна, за да предотвратят увеличаване на телесното си тегло.
За съжаление, поддържането на този баланс ги кара драстично да спрат да се хранят, за да консумират прекомерно количество алкохол.
По време на приема на алкохол, дрънкорексикът се храни, за да избегне вредите, причинени от алкохола на празен стомах. Друг проблем обаче е, че тези храни обикновено са нездравословни. Например сладкиши или пържени картофи.


Дрънкорексия: компоненти и основни дейности
Това разстройство има три основни аспекта - употреба или злоупотреба с алкохол, ограничаване на приема на храна и прекомерна физическа активност. Страдащият от това състояние ще:
Брои дневния прием на калории, за да е сигурен, че няма да наддаде на тегло, докато консумира алкохол.
• Пропускай храненията, за да спести калории, за да може да консумира алкохолни напитки.
• Спортува прекомерно, за да компенсира калориите, които консумира от алкохолни напитки.
• Приема екстремно количество алкохол, за да повърне преди това изядена храна.

Какви проблеми може да причини дрънкорексията?
Изключително рисковано е да намалите калориите в храната в полза на калориите, които алкохолните напитки осигуряват. Тези рискове могат да бъдат усложнени от комбинацията от хранителни разстройства и тежка употреба на алкохол. Проблемите, произтичащи от това поведение, са:

• Пиенето на празен стомах може да доведе до неочаквана степен на интоксикация.
• Метаболизмът на алкохола увеличава нуждата от определени хранителни вещества. Ограничаването на приема на храна обаче намалява наличността им. Тази комбинация увеличава риска от недостиг на полезни вещества.
• Пиенето на алкохол след упражнения за синтез на протеини и възстановяване на мускулите. Това забавя процеса на възстановяване и свежда до минимум потенциалните подобрения във фитнеса.
• Пиенето на алкохол може да доведе до склонност към нездравословно хранене.
• Жените, които ограничават калориите си по този начин, са по-склонни да съобщават за загуба на памет, нараняване, злоупотреба и незащитен секс, когато пият. Мъжете са по-склонни да влязат във физическа битка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X