Напишете дума/думи за търсене

Усещането за буца в гърлото - на какво се дължи?

Усещате буца в гърлото. Изглежда, че има нещо заседнало там. Преглъщате трудно и докато продължавате да го правите, за да се уверите, че всичко е наред, гърлото ви се стеснява все повече и повече. Опитвате се да се успокоите, но чувството продължава. В крайна сметка може да започнете и да плачете.

Усещането, че гърлото ви се затваря и че сте на път да се задавите, може да бъде симптом на повтаряща се тревожност.
Много хора, които страдат от тревожност, проявяват това чувство на задавяне. Това обаче е само усещане. В нито един момент няма действително да се задавите.
Дори и да имате затруднения с преглъщането, ако се опитате да изпиете чаша вода, няма да имате проблем с това.

Независимо от това, усещането за буца в гърлото има тенденция да се „влошава“, ако вярвате, че ще се задавите.

Въпреки че сте го преживявали повече от един път и знаете, че нищо лошо няма да ви се случи, усещането за буца в гърлото все още ви причинява много безпокойство. Това е така, защото сте склонни да го изпитвате в продължение на 10-15 минути, без да има признаци за отшумяване. Ако това се случва редовно, трябва да потърсите помощ от специалист. Защото това показва, че има нещо в живота ви, което ви кара да се тревожите, нещо, което не знаете как да разрешите.

"Страхът изостря сетивата, докато тревожността ги парализира."
-Кърт Голдщайн-

Характеристики на усещането за буца в гърлото

• Появява се, когато сте спокойни, а не в моменти на най-голямо напрежение или тревожност. Това се дължи на натрупване на тревожност.
• Трудно ви е да говорите. Въпреки че няма да се задавите, тези усещания за задушаване се произвеждат от напрежение, което е съсредоточено в гърлото ви. Това напрежение има тенденция да ви затруднява да говорите, почти сякаш имате възпалено гърло.

Пренебрегването на симптомите на тревожност може да има сериозни последици. Едно от тях е, че няма да разберете какво всъщност я причинява. Тревожността обикновено е предупреждение, което ви казва да спрете. Защото нещо не е наред и ти вие не забелязвате това.

„Нападнат съм от нещо, от което не мога да избягам.“
-Шери Парисио Борнхофт-

Усещането за буца в гърлото може да бъде първото предупреждение, с което тревожността се опитва да ви накара да разберете, че нещо се случва с вас. Ако го пренебрегнете, може да изпитате деперсонализация, соматизиране на емоциите, стягане в гърдите или лицева парализа (парализа на Бел) наред с други симптоми.


Предупредителни знаци
Въпреки че през повечето време усещането за буца в гърлото рядко изисква незабавна медицинска оценка, важно е да сте нащрек за други признаци, които биха могли да показват наличието на други по-тежки нарушения, които могат да бъдат причина за безпокойство.
• Болка във врата или гърлото
Отслабване
• Болка или усещане за задушаване
• Регургитация на храна (неволево връщане на хранопроводно или стомашно съдържимо обратно към устната кухина)
• Мускулна слабост.
• Бучка във врата, която може да се види или опипа
• Прогресивно влошаване на симптомите

Появата на някои или някой от тези симптоми означава, че трябва незабавно да се консултирате със здравен специалист. Това е така, защото в някои случаи усещането може да се дължи на нещо различно от стрес или тревожност.

Лечение

Няма едно лечение, което да облекчи всички случаи на усещане за буца в гърлото, тъй като обстоятелствата при всеки страдащ са различни. Понякога е достатъчно да се успокоите пациента или да се накарате да разберете, че това усещане се появява заедно с определени настроения.

Въпреки това, ако има подлежаща депресия, тревожно разстройство или друго поведенческо разстройство, което изглежда причинява допълнителни симптоми, които ви вредят, психотерапевтичната и/или психиатричната помощ е идеална. В някои случаи конкретни лекарства са препоръчителни за облекчаване на всички симптоми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X