Напишете дума/думи за търсене

Три истории, които ще ни накарат да се замислим

Някои морални истории са като картини - изобразяват човешките силни и слаби страни, както правят рисунките. Те ни карат да се замислим, говорейки за важността на движението напред, приятелството и предпазливостта при вземане на решения. Те са портрети на ситуации, които ни се случват всеки ден.

1. Мъдрият човек
Живял някога в древно царство човек, който бил много известен с голямата си мъдрост. Първоначално той съветвал само близките и приятелите си, но станал толкова известен, че самият цар му се обаждал често, когато имал нужда от помощ.

Ежедневно много хора се обръщали към него, за да получат мъдрите му съвети. Въпреки това мъдрецът забелязал, че няколко души го посещавали всяка седмица. Винаги му споделяли едни и същи проблеми, слушали едни и същи съвети, но в крайна сметка не ги прилагали на практика. С други думи, те били потънали в порочен кръг, от който не искали да излязат.

Един ден мъдрецът събрал накуп честите си посетители. Разказал им забавна шега, на която почти всички се смеели на глас. След това той спрял и отново разказал същата шега. Разказваше го в продължение на три часа отново и отново. Накрая на всички им писнало да слушат едно и също. Тогава мъдрецът попитал: „Защо не може да се смеете на една и съща шега няколко пъти, но може да плачете хиляди пъти заради един и същи проблем?“


2. Двамата приятели

Втората от нашите истории, която ще ви накара да се замислите, разказва, че за двама страхотни приятели, които решили да тръгнат на пътешествие през пустинята. Единият вярвал сляпо на другия и чувствал, че не може да има по-добра компания от другаря си. Въпреки това, след като се уморили от дългия път, те започнаха да се разминават в мнението си за почти всичко.

Всичко започнало с разногласия, след това дошли споровете, които ги довели до разгорещен дебат. Ситуацията стигнала до такава крайност, че в един момент единият ударил другия. Той веднага осъзнал грешката си и поискал прошка. Тогава удареният написал на пясъка: „Най-добрият ми приятел ме удари“.
Те продължили пътуването си и намерили странен оазис. Още не били влезли в него, когато земята започнала да се движи. Приятелят, който бил ударен, започнал да потъва и приятелят му рискувал живота си, като протегна ръка, за да може да го спаси.

Спасеният написал на камък: „Най-добрият ми приятел спаси живота ми“. Другият го погледнал любопитно и помолил за обяснение. „Сред приятелите обидите се пишат само, за да могат да бъдат изтрити от вятъра. Вместо това добрините са маркирани дълбоко, така че никога да не бъдат забравени.”


3. Алчният лъв
Имало едно време горд, но гладен лъв. Отдавна не бил ял. Знаел, че намирането на плячка в района, в който живеел, е изключително трудно. Поради тази причина той бил наясно, че трябва да бъде търпелив и предпазлив, защото, ако изгуби някоя плячка, която случайно се появи, няма да намери лесно друга.

Лъвът стоял неподвижен зад един гъсталак. Минали няколко часа и нищо не се появило. Тъкмо се бил обезсърчил и се появил заек. Лъвът осъзнавал колко бързи са зайците, така че трябвало да предприеме силна и внезапна атака.

Той изчакал известно време и бил готов да атакува. Точно когато щял да се нахвърли върху плячката си, той изведнъж видял, че на няколко метра върви красив елен. Разбира се, устата му моментално се наслюнчила. След няколко секунди той променил плановете си и нападнал елена, който го видял в последния момент и избягал. Заекът направил същото. Тази история ни дава страхотен урок: не губете това, което вече имате, за нещо, което ви съблазнява, но което може да не получите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X