Напишете дума/думи за търсене

Червените банани: какви са ползите от тях?

Знаете ли, че не всички банани са еднакви? Най-комерсиализираният и добре познат е жълтият кавендиш. Въпреки това, има повече от 1000 разновидности на този плод.
За много хора червените банани са непознат плод, тъй като не се предлагат във всички страни.

Червените банани са известни от ботаническа гледна точка като Musa acuminate Red Dacca. Но в зависимост от мястото им на произход, може да има други имена, като испански червен живовляк, кубински червен банан, Lal Kela или Colorado.

Това не е генетично модифициран плод, а е част от естествена група в групата на бананите, която се появява през годините благодарение на култивирането и биологичната селекция.

Той е по-къс и по-дебел от сорта Кавендиш (най-често срещаният сред жълтите банани). Кората е твърда и има цвят, който може да варира от яркочервен до оранжево-жълт. Нюансите на цвета зависят от антиоксидантните пигменти, които съдържа.

Основната отличителна черта на този вид банан е цветът на кожата. Месото има жълт или слонова кост оттенък. Той е мек, кремообразен, сладък и с плодов вкус и аромат, напомнящ на малина и манго.

Ползи и свойства на червените банани
Има някои погрешни схващания за бананите като цяло. Често се възприемат като нездравословен или прекалено калоричен плод.
Въпреки това може категорично да кажем, че това е питателна храна и приемът й може да предложи множество положителни ефекти за здравето.

Хранителен принос
В състава на банана (също от червения сорт) въглехидратите се открояват над протеините и мазнините (които се намират в малки пропорции). В него се съдържат значителни количества фибри, калий и витамин В6.

Източник на енергия
Три различни вида захари се намират в червения банан:
• фруктоза
• захароза
• глюкоза

Този състав го прави източник на бърза, но дълготрайна енергия. Той е идеален за деца, хора, които имат засилена физическа активност или за консумация след спортуване.

Храносмилателно благополучие
Когато плодът е неузрял, значителна част от въглехидратите му са под формата на нишесте. Когато узреят, те се трансформират в по-прости захари. Поради тази причина се превръща в мек и лесно смилаем плод.

Освен това съдържа диетични фибри под формата на инулин и фруктоолигозахариди. Това не може да се смила и достига непокътнато до дебелото черво, където се ферментира от чревни бактерии. По този начин допринася за подобряване на чревния транзит и има пребиотични свойства.

Нервната и имунната система
Пиридоксинът (или витамин В6) е необходим за развитието на мозъка и за нормалното функциониране на нервната система. Той също така участва в образуването на антитела.

Сърдечносъдово здраве
Според Харвардското училище по обществено здраве червените банани са отличен източник на калий. Този минерал улеснява мускулните контракции и редовния сърдечен ритъм. Той също така компенсира излишния натрий в диетата, което може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвното налягане.

Антиоксиданти
Подобно на много плодове и зеленчуци, някои антиоксидантни съединения присъстват в червените банани. Някои от тях дори в по-големи количества от жълтите сортове. Такъв е случаят с бета-каротин, алфа-каротин и лутеин.

Антиоксидантите са вещества, които предотвратяват увреждането на клетките и противодействат на увреждащото действие на свободните радикали. Последните, когато надвишават антиоксидантния капацитет на организма, са свързани със стареенето.


Как да консумираме червени банани?
Обелването и консумацията на плодовете пресни е един от най-лесните начини за това.

Възможно е също да ги нарежете на филийки и да ги добавите към някои ястия. Те са чудесни за комбиниране с други плодове в плодови салати, подходящи са за използване като топинг или украса за сладолед, зърнени храни и палачинки с овесени ядки.

Благодарение на мазната си, мека каша, те могат да се използват за приготвяне на сладкиши и десерти. Добавят кремообразна текстура към смутита, млечни шейкове или мусове. Могат да се използват за естествено подсладяване на всякакви бисквитки, сладкиши и пайове.

Но кулинарните възможности на бананите не свършват дотук, тъй като е възможно да ги сервирате като осолен „чипс“ за вкусно предястие. В някои страни дори се използват за приготвяне на къри и рецепти за пиле със сосове.

За да се насладите на червени банани при оптимални условия, те трябва да са узрели, в противен случай са много сухи и текстурата им може да бъде неприятна. Наличието на кафяви петна по кората е един от признаците за зрялост.

В домашни условия те се съхраняват добре при стайна температура от 2 до 10 дни. Ще трябва да ги държите далеч от слънчева светлина и не се нуждаят от охлаждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X