Напишете дума/думи за търсене

Яжте тези пет плода за здраво дебело черво

Научно доказано е, че яденето на плодове всеки ден е полезно за здравeто на дебелото черво.
Те ни помагат да балансираме диетата си, осигуряват енергия, фибри и различни хранителни вещества, които заедно допринасят за нашето благосъстояние.

Най-добрите плодове за здраво дебело черво

1. Ябълки
Зелени ябълки, червени ябълки... какъвто сорт искате. Не се колебайте да започнете сутрините си с една ябълка с кората.
• Суровата ябълка е добра срещу запек.
• Печените ябълки са чудесни за диария, защото целулозата, която съдържат, омеква по време на готвене, което придава повече консистенция на изпражненията.
• Ябълките са успокояващи, противовъзпалителни и с високо съдържание на фибри, особено ако ги ядете с кората. Те са богати на пектин и антиоксиданти.

2. Папая
Освен че подпомага храносмилането (поради съдържанието на папаин ), този плод помага за подобряване на чревния транзит.

3. Банани
Яденето на един банан на ден също може да ви помогне да поддържате добър чревен транзит и добри нива на енергия, за да може да изпълнявате всичките си дейности.

Според данни на Fundacion Espanola de Nutricion (FEN):
• Бананите са богати на калий - основен минерал за мускулите в цялото тяло
• Те съдържат инулин и други фруктоолигозахариди, несмилаеми от чревни ензими. Достигат крайната част на чревния тракт и са от полза за вашия чревен транзит
• Те също са източник на витамин В6, който допринася за нормалното функциониране на нервната система

4. Диня
Въпреки че този плод не е особено богат на хранителни вещества, той съдържа определено количество калий и ликопен. Тези две вещества допринасят за доброто здраве на тялото като цяло. Тъй като е богата на вода, динята може да ви поддържа хидратирани и да ви помогне да поддържате правилния чревен транзит.

5. Малини
Според FEN малините съдържат протеини, витамин С, фолати, фенолни съединения, антиоксиданти и пектин. Консумацията им позволява да поддържате балансирана диета и добър чревен транзит.
Плодовете спомагат за балансирането на хранителния режим, осигуряват енергия, фибри и много хранителни вещества, които допринасят за вашето добро здраве. Но те не „почистват дебелото черво“ или който и да е друг орган в тялото.

Ключове за здраво дебело черво
Почистването на дебелото черво може да бъде отправна точка, която мотивира хората да възприемат по-здравословни навици на живот.

Всеки от тях подобрява вашия организъм, така че всичко в него функционира както трябва. Заради това доброто хранене, правилната хидратация, ежедневните упражнения, избягването на ексцесии, свързани с алкохол, и спазването на инструкциите на лекаря са от съществено значение за вашето благосъстояние.

За да поддържате здраво дебело черво, трябва да имате балансирана диета, в която присъства консумацията на храни, богати на фибри и консумацията на наситени мазнини е по-ниска. Освен това трябва да пиете много течности, особено вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X