Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да избягваме по време на менструация

Дните по време на менструация идват с хормонални колебания, които значително влияят на вашето физическо и емоционално благополучие. Поради това много жени се чувстват сякаш не могат да изпълняват ежедневните си задачи нормално. Истината е, че има дори някои неща, от които може би е по-добре да стоите далеч.

Натоварени тренировки
Прекалено напрегнатите упражнения могат да бъдат контрапродуктивни по време на менструацията. Умерените тренировки, от своя страна, могат да помогнат за подобряване на настроението ви.
Физическите упражнения са навик, който осигурява много ползи за вашето физическо и психическо здраве. Няма научна причина за спирането на тренировките по време на менструацията. Напротив, упражненията помагат за намаляване на спазмите и лошото настроение.

Въпреки това трябва да избягвате прекалено натоварващите рутинни дейности през тези дни, тъй като те могат да причинят негативни реакции. Тъй като чувството на умора има тенденция да се засилва, интензивните сърдечносъдови или съпротивителни тренировки могат понякога да ви замаят.

Какво може да направите?
• Изберете процедури с ниско въздействие, когато сте менструация. Някои препоръчителни и полезни дейности са ходене, йога или пилатес или силови упражнения с малко тегло.
• Намалете рутинното време. Освен това почивайте, ако започнете да се чувствате по-уморени от нормалното.

Правене на незащитен секс

Наличието на менструация не пречи да се насладите на ползите от секса. Въпреки противоречията и митовете, се оказва, че вагиналната стимулация и оргазмите по време на менструация помагат за облекчаване на болката.

Но това, което трябва да избягвате по време на менструацията, е да правите секс без предпазни методи като презервативи. Въпреки че е относително безопасно и рискът от бременност е минимален, той може да представлява по-голям риск по отношение на полово предавани болести, като ХИВ или хепатит С.

Тези вируси живеят в кръвта и могат да се разпространят чрез контакт със заразена менструална кръв. Разбира се, те също се разпространяват просто чрез сексуален контакт по всяко време.

Какво може да направите?
• Ако искате да правите секс по време на менструацията, използвайте презерватив.


Консумиране на бързи храни
Яденето на бързо хранене и преработени храни може да влоши стомашните спазми по време на менструацията.
Тези видове храни са пълни с наситени мазнини, рафинирани брашна, захари и други компоненти, които могат да увеличат възпалението в коремната област.

Освен това яденето на бърза храна забавя храносмилането и може да причини запек. Най-добре, когато сте в менструация, избирайте здравословни ястия с леки калории и мазнини.

Какво може да направите?
• Консумирайте ястия, богати на зеленчуци, риба и постно месо.
• Ако сте гладни между храненията, хапнете смути, кисело мляко с ядки или пълнозърнести крекери.

Аспирин
Аспиринът е добър вариант за облекчаване на различни заболявания. Въпреки това трябва да го избягвате по време на менструацията поради възможните странични ефекти. Той, както и всеки друг продукт с ацетилсалицилова киселина, могат да повлияят на силното кървене.

Това е така, защото антикоагулантният ефект на това лекарство разрежда кръвта и следователно може да увеличи менструалния поток.

Какво може да направите?
• Ако искате да облекчите болката и възпалението по време на менструацията, приемайте ацетаминофен или ибупрофен. Ако имате нужда от нещо по-силно, попитайте вашия лекар за лекарства без рецепта за менструални спазми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X