Напишете дума/думи за търсене

Свръхамбиция или конформизъм - ти на кой полюс си?

Някои мисловни школи осъждат амбицията, докато други я хвалят. Тя е една от онези черти на характера, които не сме сигурни дали да класифицираме като добродетел или недостатък.

Мериам Уебстър определя амбицията като „пламенно желание за ранг, слава или власт“. Самото определение показва двете страни на амбицията. От една страна, желанието за постигане на трудна цел. От друга страна, стоят тривиални цели.

„Амбицията никога не бърза повече от мен. Просто върви в крак с обстоятелствата и с моя общ начин на мислене.”

-Наполеон Бонапарт-

Липса на амбиция и конформизъм
Обществените порядки насърчават хората да приемат нещата такива, каквито са. Те им диктуват да не се опитват да променят, а просто да се примирят с дадена ситуация. Това може да бъде положително послание, ако нещото, което желаете, е невъзможно да се постигне. Например, когато любим човек умре и вие не искате да го приемете.

При други обстоятелства обаче същото това съобщение може да бъде вредно. Обикновено това послание произлиза от страх, авторитаризъм или и двете, то насърчава послушанието, правейки по-лесно контролирането на хората.

Страхът, липсата на самочувствие или прекомерната зависимост от външна сила могат да ви направят конформист. С други думи, вие се отказвате от амбицията си. Придържате се към това, което животът ви предлага, и не се опитвате да получите нищо друго.

Алчност и свръхамбиция
В другия край на спектъра е алчността. Алчността е свързана с безгранично желание и копнеж за успех и слава. Алчността е като бездънна яма, защото това, което имаш, изглежда никога не е достатъчно. Винаги искаш още и още. Ако си алчен, никога няма да бъдеш доволен.

Алчността е токсично чувство. Тя няма да спре за нищо. Алчните хора вярват, че целта оправдава средствата. Най-важното е да получавате все повече и повече. Няма значение какво трябва да направите, за да го получите.

Хората се оставят да бъдат завладени от алчност, защото чувстват, че нещо липсва в живота им. Те не могат да понесат липса на нищо, колкото и малко да е.


Двете страни на амбицията
Стана ясно, че амбицията има две страни. Може да бъдете прекалено амбициозни или неамбициозни. Но това зависи и от мотивите, които движат вашата амбиция. Как я управлявате и каква е крайната ви цел?

Амбицията и големите мечти са направени от един и същ материал. И двете предполагат огромни усилия и трудни решения. Трябва да поемате рискове и да поемате по непознати пътища, за да получите това, което искате. В този смисъл амбицията е добродетел. Извежда ви от зоната на комфорт и ви вдъхновява да правите повече. Това е източникът на важни постижения в живота.

Двете страни на амбицията също са свързани с целите ви. Те градивни или обсебващи и егоистични са?

Ако целите ви са възхитителни, амбицията ви е положителна. Ако искате само да изглеждате добре и да подхранвате нарцисизма, тогава това се превръща в недостатък.
Ключът е да се научите да балансирате двете страни на амбицията и да разберете нейните фини различия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X