Напишете дума/думи за търсене

5 навика за защита на самочувствието ни

В много случаи подкопаваме самочувствието си, без да осъзнаваме това. Но има прости навици, които може да практикуваме, за да избегнем разрушаването на самочувствието си.

”Самочувствието не е даденост; то се придобива.”
Натаниел Брандън

1. Уважавайте себе си
Това е ключът към силното самочувствие. Първо, трябва да разпознаем нашите нужди и ценности и да им отговорим. Невинаги може да държим себе си на заден план, за да задоволим първо нуждите на другите. Ако не знаем как да задоволим себе си, вероятно вършим зле работата по задоволяването на другите.
Изразете чувствата си и не се чувствайте виновни за това. Показването на гнева си към някого или нещо (продуктивно) не ви прави лош човек.

2. Практикувайте приемане
Приемането на себе си е много важно, ако искаме наистина да живеем живота си. Ако не го направим, по някакъв начин ще съществуваме в лъжа.
Животът ви трябва да бъде автентичен и изцяло ваш.
Не се опитвайте да бъдете като всички останали. Може би се сравнявате с другите и те изглеждат перфектни за вас, но наистина ли са? Научете се да обичате живота си и да приемате себе си. Само така ще може да живеете щастливо и хармонично.


3. Признайте грешките си
Ако не признаваме грешките си, ще живеем целия си живот с извинение след извинение. Всичко, което това ще направи, е да отнеме огромно количество енергия.
Учете се от грешките си! Погледнете ги право в очите и всички извинения, които сте направили, и поемете отговорност. Къде сбъркахте? Какво стана? Не избягвайте отговорността с нов набор от извинения. Възползвайте се от този момент, за да се усъвършенствате като личност. Грешките не ни правят слаби или уязвими. Точно обратното. Те ни правят по-силни и ни помагат да сме подготвени за бъдещи грешки.

4. Внимавайте към самокритиката
Да бъдем критични към себе си, не е непременно лошо, но бъдете внимателни. Понякога този критичен глас, който живее във вас, може да ви унищожи. Така че вместо това вие трябва да му видите сметката.
Когато нашият критичен глас е отрицателен и обезсърчаващ, той ни възпира да напредваме и трябва да го спрем.
Никога не се сравнявайте с другите. Учете се и работете усилено и бъдете себе си. Вие сте уникални и автентични, различни като всички останали.

5. Не разчитайте на външно одобрение
Много често срещана грешка е винаги да се търси одобрението на околните.
Не се опитвайте да удовлетворявате другите. Ако имате различно мнение, кажете го.
Бъдете твърди в решенията си, в действията и в мислите си. Останалите хора никога няма да се съгласят с вас за всичко, така че помислете и бъдете себе си.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да бъдете по-щастливи и да стигнете там, където искате да бъдете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X