Напишете дума/думи за търсене

Жените сървайвърки разказват крилатите си истории

На 10 март (четвъртък) от 18:30 ч., на уютния първи етаж на Мисия 23 (ул. Мизия 23), фондация Emprove ще запълни пространството с докосващо изкуство, хубаво вино и качествена публика. Събитието, наречено „Пробуждане между редовете“, ще бъде водено от главния редактор на MILA.bg Мила Иванова и талантливия актьор Алек Алексиев. Двамата ще четат микро разкази, написани от #ЖенитеSurvivors – първата по рода си общност на жени, успешно излезли от връзка с насилие. Да споделят пред широката публика този букет от истории за женската сила, е един от вълнуващите начини, чрез които Emprove ще отбележат празника и месеца на дамите.

Литературното четене ще бъде посветено на жанра Флаш фикшън – художествен похват с изключителна краткост и невероятно въздействие. Микро историите, които Мила Иванова и Алек Алексиев ще представят, са създадени лично от жени, спасили себе си и близките си от травмиращи отношения с насилник и впоследствие преминали през терапевтичните сесии на фондация Emprove. Разказите са редактирани на английски от британските писатели Хана Стивънс и Уил Бъкингам (Wind and Bones), а в българските им варианти - от писателите Силвия Иванова и Надежда Радулова. Терапевт Славка Зидан описва психологическия ефект от създаденото като „много важен за жените, преживели насилие - да се усетиш приет не заради лицето си, а заради това, което излиза от теб - историята ти”. За да се родят тези миниатюрни произведения на изкуството, дамите от #ЖенитеSurvivors са посещавали интензивен двумесечен курс по творческо писане, ръководен от доктор Уил Бъкингам и доктор Хана Стивънс с подкрепата на Британското посолство в София.

Инициативата е част от #ИзкуствотоПробужда - вдъхновяваща поредица от арт проекти, която чрез творчество цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее. Според Олга Минева, основател на фондация Emprove, „това е един красив и въздействащ начин да трансформираме мисленето на жените, да повдигнем техния дух и да ги накараме да покажат своята сила“.

Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.

Гостите на събитието могат да очакват уютна вечер на фино опиянение от обогатяващи истории, музика на живо и винено настроение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X