Напишете дума/думи за търсене

Видове анални бучки и тяхната опасност за здравето

Аналните бучки могат да доведат до много дискомфорт, тъй като това е една от най-деликатните и чувствителни зони на човешкото тяло.

Има няколко причини, които могат да обяснят наличието на малка бучка, папула или киста в ануса. Тези състояния обикновено са осезаеми около аналния сфинктер и са придружени от усещане за ректално напрежение и дискомфорт по време на дефекация. Болка, парене и дори ректално кървене също са чести явления.
Перианалните бучки могат да бъдат класифицирани като доброкачествени и злокачествени. В повечето случаи тези бучки са очевиден знак, че нещо не е наред с тялото.


Някои от най-честите причини за бучка в ануса


1. Хемороиди
Фамилната анамнеза и хроничният запек са основните рискови фактори за хемороидите. Те са най-честата причина за бучка или възел в ануса. Резултат са от патологично разширение на вените, разположени в ануса и долната част на ректума. Проучванията показват, че повече от 50% от възрастните над 40 години страдат от хемороиди.

Те могат да бъдат вътрешни или външни. Външните хемороиди обикновено се усещат върху кожата около ануса и са придружени от парене, болка и кървене по време на изхождане. Вътрешните хемороиди рядко се усещат извън ректума, освен в напреднали случаи, и обикновено са безболезнени.

Препоръчително е да се приемат богати на фибри храни и да се консумира много вода през деня, за бъдат предотвратени. Освен това са полезни и седящи вани с топла вода и избягване на бърсане с тоалетна хартия. Веднага след изхождане е добре да се измиете.

2. Аноректален абсцес
Това е кухина, съдържаща гнойна течност в аналната област. Най-честата причина за това състояние е бактериална инвазия в жлезите на ануса и ректума. Запушването на аналните жлези е отговорно за натрупването на гной и появата на симптоми. В повечето случаи абсцесът се намира близо до аналния отвор и се напипва като малка бучка в областта.

Други симптоми, свързани с това състояние:
• Анална болка, която се влошава при дефекация
• Дразнене и зачервяване на зоната
• Изтичане на гнойна течност
• Усещането за ректално напрежение
• Трудност при дефекация
• Треска

3. Анална фисура
Това е разкъсване на кожата и лигавицата около ануса. Обикновено е резултат от евакуация на твърди изпражнения поради хроничен запек. Освен това травма и анален секс без адекватно смазване са чести причини за това състояние.

Тези пукнатини са видими и обикновено са придружени от малка мека бучка или подутина близо до ануса. Бучката е болезнена, когато фисурата все още не е зараснала, и става безболезнена, когато фисурата зарасне напълно.

Засегнатите хора често изпитват анална болка по време и след дефекация. Има и наличие яркочервена кръв в изпражненията и върху тоалетната хартия. Въпреки това аналните фисури обикновено изчезват след няколко седмици с промени в диетата и седящи вани.

4. Перианална фистула
Това е анормална връзка, която се образува между кожата около ануса и вътрешната повърхност на ректума. Обикновено произтича от хирургично нараняване или инфекциозен процес. В този смисъл аналните абсцеси и инфектираните фисури увеличават риска от развитие на фистула.
Наличието на твърда бучка или топче в или близо до ануса е често срещано явление.

Симптоми на перианална фистула:
• Болка по време на дефекация
• Непрекъснато или периодично изпускане
• Петна по бельото
• Парене около ануса


5. Анални брадавици и бучки
Аналните брадавици или заострените кондиломи са малки, влажни, светлорозови или кафяви възли, които се появяват в и около ануса. Това състояние обикновено е резултат от инфекция с човешки папиломен вирус (HPV) чрез незащитен полов контакт.
Тези лезии обикновено се появяват първоначално като малки точкови петна, които по-късно стават по-големи. В напреднали случаи те могат да покрият цялата анална област и дори да стигнат до гениталиите. Други симптоми включват сърбеж, кървене, усещане за пълнота на ректума и отделяне на слуз.
Аналните брадавици трябва да се лекуват незабавно, тъй като те могат бързо да се размножават.

6. Заразен молускус
Това е кожно заболяване, причинено от вирус от семейството на поксвирусите. Характеризира се с наличието на перлени, заоблени, твърди и безболезнени малки топчета или папули по повърхността на кожата. Тази инфекция се предава при директен контакт със засегнати лица и чрез замърсени предмети.

Изследванията показват, че при възрастни това разстройство обикновено се появява в областта на гениталиите и около ануса като болест, предавана по полов път. При повечето хора това състояние може да премине без лечение след няколко месеца. При пациенти със слаба имунна система състоянието може да бъде по-тежко.

7. Пилонидални кисти
Пилонидалната киста е малка топка в кожата около ануса и в горната област на задните части, която съдържа косми и частици от кожата. Обикновено се появява при пробиване на косми под кожата. В някои случаи те могат да се инфектират, образувайки болезнени подутини.
Тези бучки са по-чести при мъжете и при хора, които прекарват дълги периоди от време в седнало положение.

8. Аноректални полипи
Аноректалните полипи са анормални образувания, които растат в ануса и ректума. В повечето случаи тези бучки са доброкачествени, въпреки че много малка група може да бъде предракова.
Те обикновено са асимптоматични, особено в ранните етапи на развитие. От друга страна, ако бучките са големи, те могат да бъдат осезаеми в ректума и дори да изпъкнат като малка пелета през ануса. Някои от тях генерират кървене в изпражненията и причиняват коремен дискомфорт.

9. Ректален пролапс
Това е доста неудобно състояние, при което част от ректума излиза през аналния отвор. При възрастни обикновено се появява след прекомерно физическо натоварване или напрежение по време на дефекация. Пролапсът е по-често срещан при по-възрастни жени, които са раждали няколко пъти.
Най-честите симптоми са усещане за ректално напрежение, неволна дефекация и ректално кървене. Ако подозирате това състояние, не се колебайте да се консултирате със специалист.

10. Анални ракови бучки
Аналният рак е рядък вид карцином, който се появява в аноректалния канал. Обикновено няма симптоми. Въпреки това може да се прояви с ректално кървене, затруднено изхождане, болка и сърбеж в ануса. В някои случаи може да се усети малка бучка, излизаща от отвора на ануса.

Кога да потърсите медицинска помощ за анални бучки
Продължително кървене, треска над 40 градуса по Целзий и загуба на съзнание са сериозни признаци, които изискват спешно лечение от здравен специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X