Напишете дума/думи за търсене

Психичното здраве и липсата на оргазми: каква е връзката между тях?

Психичното здраве е тясно свързано със сексуалната наслада, поради което е важно да обърнете внимание на ситуации, които могат да променят психическото ви състояние и да доведат до аноргазмия.
Аноргазмията е сексуална дисфункция, дефинирана като невъзможност за получаване или проблеми с достигането на оргазъм. Това състояние може да се случи поради физически или психологически причини.

1. Психичното здраве и аноргазмията: състояние на тревожност
Стресът, причинен от неумолимия стремеж към оргазъм, може да е причината, да не се наслаждавате напълно на сексуалния контакт.
Преувеличената загриженост, породена от предишни сексуални преживявания, може да доведе до трудности при достигането на оргазъм.

Аноргазмията кара много хора да смятат интимния контакт за нещо стресиращо. Те вярват, че трябва сексът да е подвластен на хиперконтрол и след това се разочароват, ако не постигнат крайната цел на оргазма.

Тревожността може да е временна, причинена от конкретна ситуация, която ви пречи да се съсредоточите върху секса. Ако обаче се притеснявате да не достигнете оргазъм по време на най-интимните си моменти и това ви пречи да се насладите на тях, тогава може да имате проблем, който трябва да намери решението.

2. Психичното здраве и аноргазмията: депресивно разстройство
Самото депресивно състояние, както и антидепресантите, могат да повлияят на сексуалното желание и дори да доведат до аноргазмия.

Депресията е психическо състояние, характеризиращо се с дълбока тъга, ниско самочувствие, генерализирана загуба на апетит, ниско настроение и загуба на интерес към всичко.
Обикновено депресията намалява либидото. То води и до отсъствие на първия етап на желанието. Това означава, че другите етапи на сексуален отговор също не се развиват. В резултат на това може да има трудности при достигането на оргазъм.

Освен това някои лекарства, предписани за лечение и контрол на депресията, особено инхибитори на основата на серотонин, могат да влошат нещата. Между тях има връзка и трудности при достигане на оргазъм, както и намалено сексуално желание.


3. Ниско самочувствие и аноргазмия
Самочувствието влияе върху образа, който имате за себе си и как общувате с другите, включително по време на секс.
Може да определим ниската самооценка като трудност, която човек изпитва, за да се почувства дълбоко ценен и достоен за любовта на друг човек. Това може да повлияе неблагоприятно на насладата от интимните отношения и на шансовете за достигане на оргазъм.

Човек с ниска самооценка не се радва на секс и това е причината сексуалните срещи да предизвикат безпокойство и стрес. За да се опитате да преодолеете тези проблеми и да се радвате на по-добро качество на живот, е добре да се консултирате със специалист. Освен това трябва да говорите с партньора си и да му обясните трудностите, които имате, така че да се чувствате по-сигурни по време на интимния контакт.

4. Липса на комуникация в двойката
Ако не общувате както трябва с партньора си, вероятно няма да говорите с него за това, което ви радва сексуално. Това може да повлияе на качеството на интимните ви преживявания.
Липсата на комуникация между партньорите може да се дължи на много неща. Ако не се чувствате спокойни или уверени в половинката си, тогава ще ви бъде трудно да изразите сексуалните си предпочитания. В резултат на това може да не се радвате на сексуалните си срещи.

Често аноргазмията се причинява от неадекватна сексуална стимулация.

Освен това, ако вие и вашият партньор имате други проблеми, те ще се отразят на вашите сексуални мигове, тъй като може да има напрежение поради нерешени ситуации, тревожност, разединение и загуба на неприкосновеност на личния живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X