Напишете дума/думи за търсене

Болка в ребрата – възможни причини

Болката в ребрата или гръдния кош е много често срещано заболяване, което не бива да се пренебрегва. Много пъти този дискомфорт в едната страна или болка при дишане може да се дължат на непроследен здравословен проблем.

Най-честата причина за болка в ребрата обикновено е претоварване, причинено от пренапрежение, може би от повдигане на тежък товар.
Трябва да се отбележи, че болката, която се усеща, не произхожда от самите ребра, а от ставата или в засегнатите мускули на гръдната област.

Плаващи ребра
Това са двойките ребра в долната част на гръдния кош. Любопитното при тези костни структури е, че те са прикрепени само към прешлените, а не към гръдната кост или хрущяла, излизащ от гръдната кост.

Проблемът с плаващите ребра е, че те са склонни да бъдат много чувствителни структури и всяко внезапно движение може да доведе до подуване или леко изместване на прешлените, което причинява много болка.

Костохондрит
Костохондритът е възпаление на ставата, която свързва гръдната кост с ребрата или областта между реброто и хрущяла.
Може да почувстваме болка при докосване на тази област или дори да видим ясно възпаление под формата на бучка. Тя причинява много болка при дишане и затруднява придвижването.
Причините за костохондрит са многобройни. Те могат да варират от псориатичен артрит до лупус или дори да се появят в моменти на голямо терзание и стрес.

Пукнатини или фрактури на ребрата
Те са една от най-честите причини за болка в ребрата. Понякога може да имаме пукнатина в реброто и да не го осъзнаваме или да го припишем на обикновена умора. Това е така, защото много хора смятат, че ребрата се счупват само в резултат на удар или неудобно движение.

Но дори силна кашлица, която продължава няколко дни, може да причини малки пукнатини или дори фрактура.

Херпес зостер

Това е кожно заболяване, причинено от вируса варицела-зостер. Хората развиват херпес зостер, когато се заразят отново с въпросния вирус.

Херпес зостер може да се появи във всяка част на тялото, включително гръдния кош. Заболяването се проявява с поредица от много болезнени кожни мехури. Възможно е също да има парене, зачервяване, подуване и сърбеж в областта. За щастие, правилното медицинско лечение позволява ремисия на заболяването, без да оставя сериозни последствия.


Сърдечни проблеми
Ако няма травматично събитие и болката се появи за една нощ и без ясен произход, това може да се дължи на други по-сериозни проблеми, като ангина пекторис, сърдечен удар или перикардит.

Ангина пекторис е заболяване, причинено от недостиг на кислород в сърцето. Неговите симптоми могат да започнат с болка в гърдите точно зад гръдната кост или леко вляво. Тогава дискомфортът се усеща към ръката, рамото или дори челюстта.

От друга страна, болката в ребрата също може да ни предупреди за сърдечен удар.

Инфекция и възпаление в тъканта около сърцето - перикардит - също може да започне с болка в централната част на гръдния кош.

Респираторни състояния

Някои респираторни заболявания са способни да причинят специфичен вид болка, наречена плевритна болка, която може да се обърка с болка в ребрата.

Болката се появява в повечето случаи, когато плеврата е въвлечена в дадена патология. Плеврата е слой от тъкан, който покрива белия дроб и го предпазва от увреждане.

Плевралната болка може да се появи при следните заболявания и състояния.
• Пневмония
• Плеврит
• Лек плеврален излив
• Емфизем
• Белодробен тромбоемболизъм

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X