Напишете дума/думи за търсене

Дисекция на ума на насилника

Основният резултат от омразата е насилието, защото само това й дава приемственост. Омразата е като неконтролируем апетит, който сякаш никога не се насища. Тя е съставена от ярост и злоба и винаги намира причина да се разпали още веднъж.

Омразата се умножава бързо
Когато някой атакува друг човек по някаква причина, това генерира компонент на ярост и страдание в потърпевшия. Агресията генерира рана, която е трудно заздравяваща, в зависимост от размера на полученото „престъпление”.

Разбира се, колкото по-дълъг е записът на негативните аспекти, толкова големи и по-дълбоки ще бъдат раните. Защото някои хора са склонни да помнят лошите моменти повече от добрите. Те са склонни да изтъкват повече грешките, отколкото успеха.

От агресията до омразата има само една стъпка. Верига от агресия създава условията, необходими за омразата да пристигне и да се вкорени в сърцето. Връзката, родена от това тревожно чувство, може да бъде по-силна от тази, възникнала от любов. Това, което следва, е лавинообразно нарастване на агресията, защото винаги ще има „дълг за плащане“ или „око за око, което да вземеш“.

На практика нищо не оправдава насилието
Насилието никога не води до нищо добро. Обикновено се ражда от страхливост, невежество или и двете едновременно. Това е поведение, което омаловажава и вреди на човешкото състояние, поне на етичните и социалните аспекти.

Насилието поражда още насилие. Последиците от насилието са почти винаги едни и същи - омраза, злоба и дълбоко желание за отмъщение. Ако искаш, може да отстъпиш място на порочен кръг, който е откровено суетен и тъп, като в мита за Сизиф.

Насилието винаги трябва да е последна мярка, ако обстоятелствата вече не ви оставят друг избор.

От омраза до насилие
Насилието включва не само физическа или вербална агресия. Има дълбоко насилствени жестове, които не изискват произнасяне на нито една дума.
Въпреки това колкото и да се крие или маскира този вид насилие, то произвежда същите ефекти.

Почти всеки, който използва насилие, изглежда смята, че има право на власт. Насилникът вярва, че неговата агресия не е нищо повече от акт на оправдана самозащита.

Той иска да попречи на другите да го наранят, така че изпреварва в играта и първи наранява другите. Той иска да бъде уважаван и след това прави всичко възможно, за да ужаси другия човек с надеждата да го постигне. Той иска „мир” и се опитва да го постигне, като заглуши онези, които мислят различно. Но ако получи агресия в замяна, той потвърждава валидността на собственото си насилие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X