Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако спрем да носим бельо?

За мнозина решението на някои хора да спрат да носят бельо може да изглежда странен избор. В крайна сметка носенето на бельо е толкова рутинно, колкото и дишането.

Но защо изобщо носим бельо? „Няма еднозначно обяснение защо хората носят бельо, но най-честата причина е, че то се разглежда като обществена норма“, казва д-р Елизабет Идън.

Все повече и повече жени избират да се откажат от бельото за комфорт, здраве или външен вид - никой не харесва гащи и клинове. И докато носенето на бельо има своите предимства, отказването от него може да направи нещо добро.

Погледнато от медицинска гледна точка, вагиналната област е "най-щастлива и здрава, когато има шанс да диша". Това заявява д-р Лиза Мастерсън от The Doctors fame. Но преди да извикате: "Алилуя!" и изхвърлете бикините си, може да искате да знаете какво се случва с тялото ви, когато спрете да носите бельо.

Може да намалите риска от развитие на инфекция с дрожди

Ако спрете да носите бельо през нощта, може да дишате по-добре там, долу. Най-просто казано, вагината ви понякога се нуждае от чист въздух.

Може да изпитате по-малко дразнене
При твърде плътно бельо може да възникне дразнене и протриване на вагиналната област поради генерираното триене.

Вярно е, че освобождаването от гащите може да помогне за предотвратяване на дразнение в гениталната област, но това също зависи от панталоните, които носите. Ако носите тесни дънки без бельо, може да излагате интимните си части на повече раздразнение, тъй като твърдият плат може да се втрие и да окаже натиск върху вулвата.

Може да почувствате силна миризма

Изпотяването позволява на кожните бактерии в областите, където има окосмяване, да причиняват телесна миризма. Ако сте без гащи, няма бариера между вас и вашите спортни шорти или клинове, така че, вместо потта да попива в бельото ви, тя отива направо към тренировъчното ви облекло, карайки ви да усетите миризмата на пот.

Ако спрете да носите бельо по време на тренировки, може да увеличите шансовете си за микроскопични порязвания, известни също като вагинални цепнатини. Да, това е толкова болезнено, колкото звучи. Тези пукнатини често са причинени от разтягане или дразнене на кожата и се появяват, ако правите „повтарящи се упражнения в неподходяща екипировка без бельо“.

Ако спрете да носите бельо, трябва да махнете мокрите дрехи веднага след тренировка

Дрождите и бактериите процъфтяват във влажни, тъмни и топли места, затворени в плътни недишащи материали по време и след тренировка. Няма значение дали носите бельо или не. Затова незабавно трябва да смените йога панталона или клина си след всякакъв вид тренировка.

Може да намалите риска от алергични реакции

Ако спрете да носите бельо, може да избегнете сърбящи алергични реакции. Понякога бикините могат да причинят локализиран обрив, известен като контактен дерматит. Това често е реакцията на кожата ви към определени тъкани, оцветители, химикали, намиращи се в бельото, включително латекс. Един от начините за предотвратяване на алергична реакция е носенето на бельо без латекс, което обикновено е хипоалергенно.

Може да сте по-податливи на обществени бактерии

Ако решите да спрете да носите бельо през деня, може да предоставите на дамските части нежелана компания. Увеличавате шансовете на чужди бактерии да контактуват с кожата ви, ако сядате в градския транспорт. Това е особено валидно, ако носите рокля или пола.

Кръвообращението ви може да се подобри

Ако спрете да носите бельо, може да помогне и за подобряване на кръвообращението, особено ако обикновено сте носили тесни дрехи като Spanx за по-фин силует.

Може да избегнете проблеми с храносмилането

Ако страдате от храносмилателни проблеми като киселинен рефлукс и обикновено сте носили тесни дрехи в миналото, това вече може да не е фактор. Плътното бельо може да причини натиск върху стомаха и в резултат на това да изтласка киселина в хранопровода, причинявайки храносмилателното състояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X