Напишете дума/думи за търсене

Алън Тюринг - човекът, който разби кода на нацистите, но умря заради тесногръдието на своите

Алън Тюринг e геният, който поставя основите на изчислителните и компютърните науки днес. Освен това благодарение на работата му милиони животи биват спасени, въпреки че той е признат за това едва след преждевременната си смърт.

Много от нас чуха за Алън Тюринг за първи път благодарение на успеха на филма „Игра на кодове”. Дотогава името му беше известно само в компютърните среди. Всъщност той се смята за един от най-важните пионери в областта.

Алън Тюринг изиграва решаваща роля в разбиването на известния Enigma Code - секретна комуникационна система, използвана от нацистите по време на Втората световна война. Смята се, че благодарение на работата на Тюринг войната е била съкратена с около две години. Това е еквивалент на спасяване на приблизително 14 милиона живота.

Това обаче не е единственото нещо, което Алън Тюринг постига в живота си. Той е архитектът на един от първите компютри, каквито ги познаваме днес.

Той също така изследва света на изкуствения интелект и изобретява така наречения тест на Тюринг. Това е симулационна игра, която определя дали една машина може да мисли. Виртуалният инструмент CAPTCHA е едно от приложенията на теста на Тюринг.

Изключително дете
Алън Тюринг е роден в Майда Вейл, Лондон, Англия, на 23 юни 1912 г. Родителите му Джулиъс и Етел Матисън Тюринг живеят в Индия, но искали децата им да бъдат отгледани във Великобритания, така че се местят временно в Обединеното кралство.

Малко след раждането на Алън те се връщат в Чатрапур, където бащата на Тюринг служи като британски държавен служител, а бъдщият гений остава да живее с пенсионирана армейска двойка.

От ранна възраст Алън показва изключителна интелигентност - факт, който се потвърждава, когато се научава да чете сам само за три седмици. Той също обича всички неща, свързани с числата, и бил фен на пъзелите. Само на осем години той създава лаборатория по химия в дома си и започва да експериментира.

Когато е на около десет години, родителите му се завръщат в Англия и през 1926 г. Алън заминава да учи в пансиона Шерборн в Дорсет. Първият му учебен ден съвпада с транспортна стачка и той извървява 60 мили, за да стигне до там навреме. През целия си живот той е страхотен спортист и любител на плуването.


Енигма код
Алън Тюринг се обучавал в King's College, Университета в Кеймбридж, а също и в Принстънския университет в Съединените щати. Той получава докторска степен по математика. Освен това прави голям принос към тази дисциплина, както и към зараждащата се наука за компютрите.

През 1939 г., в деня след началото на Втората световна война, Тюринг се присъединява към училището за правителствени кодове и шифри.

След много упорита работа Тюринг успява да дешифрира нацистките комуникации. Това става благодарение на електромагнитна машина, наречена бомба. Той успява да прихване някои немски документи, в които са записани кодовете, които нацистите ще използват през месец февруари 1941 г. С тези данни и „бомбата” той успя да интерпретира много от тайните съобщения на германската армия.

Това, разбира се, е тайна програма и Тюринг никога не е говори за нея. Неговата роля в нея става известна едва след смъртта му. Дори приятелите и семейството му не знаели за огромния му
принос към човечеството, тъй като това било държавна тайна.

Спорната смърт на Тюринг
Алън Тюринг е хомосексуалист по време, когато в Англия все още действа викториански закон, който окачествява хомосексуалността като престъпление.

Той успява да запази сексуалността си в тайна. Въпреки това през 1952 г. къщата му е ограбена и тогавашният му любовник Арнолд Мъри заявява, че познава крадеца. Когато Тюринг съобщава за престъплението в полицията, неговата хомосексуалност излиза наяве.

Това довежда до обвинения в груба непристойност и сексуално извращение, за които Тюринг отказва да се извини. В резултат на това той е осъден и получава избор между влизане в затвора или химическа кастрация чрез хормонално лечение. Тюринг избира втората алтернатива, която предизвика огромни промени в тялото му, както и тежка депресия.


Две години по-късно Тюринг умира у дома от отравяне с цианид, след като отхапва ябълка, съдържаща веществото. Официалните документи твърдят, че той се е самоубил, но все още има някои съмнения относно странната му смърт. Майката на Тюринг каза, че това е инцидент, но много други спекулират, че това е убийство.

Говори се, че символът на компанията Apple, отхапана ябълка, която дълго време носеше цветовете на хомосексуалното знаме, е почит към Алън Тюринг. Въпреки това приживе Стив Джобс винаги отричаше това.

През 2013 г. кралица Елизабет II помилва великия Тюринг и в негова чест са издигнати няколко паметника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X