Напишете дума/думи за търсене

5 съвета за преодоляването на изключителната срамежливост

Искате и не можете: това е едно от често срещаните усещания за хората с изключителна срамежливост. Тези, които живеят по този начин, чувстват, че гледат от другата страна на улицата как техните приятели се забавляват да играят футбол, докато си представят, че тичат след топката.

Изключителната срамежливост се превръща в истинско изпитание, защото ограничава тяхното удоволствие.

За тези, които изпитват изключителна срамежливост, общуването с други хора е обезпокоително, защото понякога приема видими форми, като треперене, пропукване на гласа, изпотяване и чувство за припадък. За да избегнат този дискомфорт, хората често се оттеглят все повече и повече в себе си.

В допълнение към генетичните причини, тази срамежливост понякога произлиза от преживяването на стресова ситуация, която е била преживяна като травматично събитие. Стилът на родителство е друг фактор от заобикалящата среда, който възпрепятства адекватното социално взаимодействие - много авторитарните или свръхзащитни стилове на родителство застрашават сигурността и увереността на децата.

Това поведение на избягване обикновено се определя от определени ограничаващи вярвания и мисли за нас самите, които често отразяват ниското самочувствие. Хората, които са изключително срамежливи, не вярват, че са способни, ценни или интересни. Това често се подсилва и от много високи изисквания, които са трудни за изпълнение.

И накрая идва страхът, че „никой няма да говори с мен“ или „ще се изнервя твърде много и ще остана сам“ в крайна сметка се сбъдва поради самоизпълняващото се пророчество.


5 съвета за преодоляване на изключителната срамежливост


1. Не забравяйте, че нищо не е вечно. Важно е да вярвате в себе си и да вярвате във възможността за промяна. Може би дълго време сте били срамежливи, чувствахте се зле и сте били ограничени в изпълнението на желанията си. Това обаче може да се промени.

2. Намерете „начин“, който се чувства правилен за вас. Никой не казва, че за да спрете да бъдете срамежливи, е необходимо да отидете в другата крайност: да бъдете душата на купона или да станете най-екстровертният човек в компанията. Става дума за това да си позволите да бъдете такива, каквито искате да бъдете, да опознаете себе си и да намерите начин на съществуване, който представлява това, което наистина сте.

3. Възползвайте се от възможностите. Много пъти представянето на страховита ситуация се превръща в извинение да останете у дома. Въпреки това много помага да преодолеете тази инерция и просто да излезете, да общувате с хората и да бойкотирате тези мисли, които ви ограничават. Така ще може да видите, че е възможно страховете ви да са били погрешни и да не се случи нищо лошо.

4. Показвайте част от себе си постепенно. Това върви ръка за ръка с предишната точка. Може да започнете с малки стъпки.
Например участвайте в малка работна група, вместо да изнесете отчет пред целия офис. По този начин можете да отделите време и да определите нивата си на комфорт, докато бавно увеличавате толерантността си към по-големи групи.

5. Работете върху социални умения, които насърчават контакта с околните и ви позволяват да общувате. Научете се как да изказвате мнение, да давате конструктивна критика, да отказвате молба и да приемате покана.

Със срамежливостта всичко се превръща в изчисление
Изключителната срамежливост разрушава вашия свят. Изведнъж всичко се превръща в изчисление на рисковете, на които бихте били изложени.

По този начин не само отказвате излизане с приятели, но с напредване на възрастта се оттегляте и към специфични работни места, където не е нужно да общувате с никого. Винаги има някакво извинение, което ви защитава и го използвате като защитен механизъм. В действителност тези защитни механизми често са най-големият ви затвор и слабост.

Работата върху изключителната срамежливост е от ключово значение, за да може да се радвате на живота, така че преживяванията да са възможност за наслада, а не за мъчение. От вас зависи да продължите напред!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X