Напишете дума/думи за търсене

Как нашите личностни черти влияят на живота ни?

Всички ние знаем, че нашата личност влияе върху това как се сблъскваме с препятствия, как се отнасяме към другите или как да празнуваме целите, които постигаме.
Малко хора обаче са наясно, че тяхната личност е поредица от неизменни или постоянни черти, които определят всеки един от нас. Вярно е, че има важна генетична обремененост в нас, но това не означава, че не може да я формираме по много начини.

Всяка една от нашите личностни черти ни прави различни, уникални и специални. Но когато същите тези черти действат като неуспехи за намиране на работа, поддържане на връзката или създаване на приятели, те са предизвикателство. Трябва да се опитаме да променим нашите личностни черти, за да могат те да започнат да работят в наша полза.
Нашите личности ни влияят, но не могат да осъдят съдбата ни
Един от най-добрите инструменти, с които разполагаме, за да направим промени в нашата личност, е самопознанието.
Когато сме наясно с нашите ограничения и силни страни, е по-лесно да постигаме добри резултати в личния и професионалния си живот.

Повратният момент идва, когато стигнем до заключението, че „хората никога не се променят“.
Това хем е вярно, хем не е. Всички имаме естествени вродени наклонности, когато става въпрос за това как се държим.

Дете, което е или срамежливо, или екстровертно, вероятно ще стане възрастен, който е срамежлив или екстроверт. Това се нарича темперамент.

Въпреки това културата, преживяванията и нашето обкръжение ще модулират нашия темперамент. Ще направят това, като конструират и реконструират това, което наричаме наш характер. Тези два аспекта съставляват нашата личност.

Следователно твърдението, че "хората не се променят" е частично вярно. Вярно е в смисъл, че всеки от нас се чувства по-удобно в определен тип обстановка и неудобно в друга. Това се дължи на нашата личност.

Въпреки това способността за оптимално адаптиране към всяка от тези ситуации, без да се улеснява да бъдем „себе си“, може да бъде модулирана.


Как може да модулираме нашата личност?
Не е чак толкова трудно за всички нас да придобием тази „хамелеонова“ черта. Ето защо е по-лесно за някои хора да се потопят в нови неща и да им се наслаждават, докато същите задачи могат да се превърнат в одисея за други. Тук се крие важността на самопознанието. То ще ви каже как да извлечете максимума от способностите си, без да страдате прекомерно над ограниченията си.

Едно просто упражнение, което може да направите, за да достигнете до това себепознание в общи линии, е да отговорите на следните въпроси: "Какво харесвате?", "Какво е добро за вас?"

Това, което харесвате и ви кара да се чувствате добре, не е проблем. Трудната част идва от нещата, които не харесвате или представляват препятствия, но все пак са добри за вас, тъй като може да пропуснете шанса да получите нещо полезно.

От друга страна, има дейности или предизвикателства, които харесвате или които са по-лесни или по-достъпни за вас, но които не са добри за вас, ако се превърнат в навик. Тези дейности обикновено се наричат „пороци“ и могат да имат положителна страна, когато се случват от време на време. Въпреки това, когато този порок, например, води до романтична връзка, която не искате да прекратите въпреки вредите, които ви причинява, тогава има проблем.

Как да получите резултати…
Как може да се доближите до нещата, които са добри за вас, и да запазите дистанция от нещата, които ви вредят?
На първо място трябва да разберете защо ви е трудно да се доближите до определени дейности, хора и дори предмети, които са полезни за вас. Срамежливост? Липса на комуникативни умения? Гордост? Какво ви пречи да се отървете от нещата, които ви вредят? Страх? Сигурност? Конформизъм?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X