Напишете дума/думи за търсене

Ти амбиверт ли си?

Ако ви помоли някой да се класифицирате като екстроверт или интроверт, дали ще се справите? Кое избирате - прекарването на уикенда, като прескачате от брънчове през купони до нощни барове, или си оставете у дома, правейки си киномаратон пред телевизора с пуканки в скута? Ами ако не може да се спрете на нито една от тези опции, тогава? Тогава може би просто сте амбиверт.

Ако екстровертите черпят енергия от това, че са около хората, а интровертите черпят енергия от усамотението, амбивертите са някъде по средата. Личностни черти като екстровертност и интровертност се намират в спектър.

Въпреки че разговорът около личностните типове обикновено се съсредоточава върху интроверти и екстроверти, амбивертите вероятно са много по-често явление, отколкото си мислим. Психологът Адам Грант заявява в статия, публикувана в Wall Street Journal, че амбивертите съставляват между половина и две трети от населението.

5 признака, че може би сте амбиверт

1. Лесно се приспособявате към ситуацията, в която се намирате във всеки един момент. Ако екстровертите са социални пеперуди, а интровертите са самотни вълци, амбивертите са хамелеони. Тъй като се наслаждавате на партита и усамотено прекарване на време, вие се чувствате комфортно както сред хора, така и сами със мислите си.

2. Някои хора биха ви описали като социална пеперуда, докато други биха ви описали като тихи личности.
Амбивертите са по-трудни за квалифицирани и в зависимост от типа взаимоотношения, които имат с околните, те могат да бъдат класифицирани като хиперсоциални или по-резервирани.
Например, ако някой ви познава само в контекста на тренировката по йога в сряда вечер, той може да си помисли, че сте интроверт въз основа на това колко естествено изглеждате в тази по-спокойна ситуация. Ако някой друг ви познава в контекста на клиент на кварталното заведение, той може да предположи, че сте екстраверт въз основа на това как се вписвате в тази социална ситуация.

3. Чувствате се комфортно да работите в екип или самостоятелно. Що се отнася до работната среда, амбивертите умеят да работят в екип и самостоятелно. Това може да бъде огромен актив, когато става въпрос за приближаване до повишение или за нова работа.


4. Обикновено сте доволни от плановете си за уикенда. Амбивертите често са много осъзнати, което означава, че знаят каква точно степен на социализация им е необходима, за да се чувстват добре навсякъде.
Ако сте интроверт, може да бъдете изсмукани след уикенда, ако сте имали твърде много планувани развлечения по ваш вкус и не сте успели да заредите правилно батериите си. Ако сте интроверт и не сте успели да постигнете всеки социален ангажимент, който искате, може да се почувствате така, сякаш сте пропуснали да имате достатъчно време.

Въпреки че със сигурност ще има моменти, когато амбивертите са или свръхстимулирани, или подстимулирани, е много по-лесно да намерите правилния баланс, когато сте подвластни на редица различни сценарии.

5. Може да сте супернерешителни. На амбивертите им е трудно да вземат решения, тъй като са почти сигурни, че ще се чувстват комфортно в различни ситуации. Интровертът или екстровертът обикновено ще вземат бързо решение дали искат да излязат в петък вечер или да поканят приятел на гости. Тъй като амбивертите знаят, че ще харесат всяка от тези опции, може да им е по-сложно да направят избор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X