Напишете дума/думи за търсене

Властта в секса - добро или лошо за мъжа?

Парадоксът на властта се случва, когато човек, който е придобил власт, започва да губи положителните качества, които са го довели до позицията, която заема в момента. С други думи, той е бил повишен въз основа на добрите си качества, но поведението му се влошава с всяко ново изкачване по стълбицата.

В контекста на сексуалните отношения, когато говорим за власт, ние я разбираме като акт на контролиране и влияние върху другия човек по време на секс.

В проучване за властта и сексуалното възприятие експертите Кунстман и Манер установяват, че властта активира интереса към секса и предизвиква предубедени възприятия за сексуалния интерес на другите. Властта, съчетана с погрешни схващания за сексуален интерес, може дори да доведе до сексуален тормоз.

Освен това властта е положително свързана с изневярата, защото повишава увереността на индивида, че може да привлича потенциални партньори. Тя може да повлияе на мнението на хората относно извънбрачните връзки.

Динамика на силата в сексуалните отношения
Сексуалните връзки показват динамиката на силата на всяка двойка. Има такива, които приемат доминиращи или подчинени нагласи, където властта се изразява по особен начин. Някои индивиди изпитват удовлетворение от това, че се чувстват могъщи и имат сексуален контрол над другия, докато други обичат да се чувстват контролирани.

Когато парадоксът на властта започне да действа в рамките на тези взаимоотношения, поведението, което характеризира всеки член, може да бъде влошено. Всъщност господството и контролът могат постепенно да доведат до сексуален садизъм и подчинение на мазохизъм.

Парадоксът на властта може да изостри практиките на господство и контрол на този тип хора. Това се случва, защото с натрупването на повече сила индивидът вижда необходимостта да я използва все повече. За да направи това обаче е необходимо по-голямо господство и контрол. От своя страна, удовлетворението, което получава от това поведение, го кара да търси повече удоволствие и удовлетворение. Това кара неговото поведение да става все по-лошо.

Парадоксът на властта и сексуалния мазохизъм
Сексуалният мазохизъм се разбира като предпочитание към сексуални дейности, които включват получаване на болка, унижение или робство, като това е най-важният източник на сексуално удовлетворение. Като цяло тези дейности включват отношение на подчинение от страна на индивида. На пръв поглед изглежда, че властта и мазохизмът вървят ръка за ръка, но това невинаги е така. Макар да звучи парадоксално, в подчинението може да има сила. Това е така, защото когато хората влияят, манипулират и контролират чрез покорно поведение, това е използване на власт.

Когато един покорен човек или сексуален мазохист е изправен пред парадокса на властта, неговото поведение започва да се влошава повече. Защото преживяването на власт чрез унижение, подчинение и болка го кара да увеличава интензивността и честотата на това поведение. В дългосрочен план поведението на мазохистката засяга не само него, но и партньора им. Това се дължи на факта, че той е принуден да участва в агресивни действия, които не му харесват, само за да угодят на партньора си.

В заключение, парадоксът на властта ни учи, че притежаването на голяма сила в сексуалните взаимоотношения и в живота като цяло често може да окаже отрицателно въздействие върху нашето поведение. Ето защо е препоръчително да култивираме самоконтрол и да признаем, че образът, който ни „продава” силата на самите нас, често е проста илюзия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X