Напишете дума/думи за търсене

Елизабет Холмс - жената, измамила света с "кръвни" милиарди

Минисериалът The Dropout разказва за възхода и падането на империята Theranos, създадена от Елизабет Холмс. Той е базиран на подкаста на Ребека Джарвис и показва как идеята, че „ако искаш нещо, може да го имаш“, е в състояние да причини толкова много болка.

Нотките на комедия, смесени с драма, правят от The Dropout остроумен и смислен телевизионен продукт.
Той е своеобразна критика на свръхпроизводството в областта на иновациите, където принципите на науката често са оставени на заден план. Любимата фраза на Холмс е „Правиш нещо или не го правиш. Средно положение няма”.

Мечтата да бъдеш известен и да промениш света
Елизабет Холмс сбъдва най-голямата си мечта. Тя бленува да бъде революционен милиардер, досущ като Стив Джобс, и успява да го постигне. Дотук добре, но останала част от историята ни разказва как го е направила с дефектен продукт - факт, който тя бързо замита под килима.

Технологичните ентусиасти видяха „визионер“, който щеше да използва технологията, за да подобри здравето на милиони хора по света. Освен това тя е жена, имаща достъп до територии, които традиционно са доминирани от мъже.

The Dropout се отнася до идеята, че не е важно какво имате, а как го продавате. Това предполага, че много от питомците на Силициевата долина са поразени от гениите, променили света, като Стив Джобс и Илон Мъск. Те смятат, че им е писано да постигнат същата слава.

Студент с повече желание да успее, отколкото да практикува наука
Още от първия епизод персонажът, представляващ Елизабет Холмс, събира в себе си всички клиширани фрази за идеята „ако искаш, можеш“ по проблематичен начин. Преди да стане студентка, виждаме как баща й е уволнен от фирмата, в която работи, за евентуална измама.

„Това се случва, когато работиш, за да промениш нещата. Първо те мислят за луд. След това се борят с теб. И тогава изведнъж променяш света.”
-Елизабет Холмс-

Елизабет чувства на гърба си отчаяното желание на членовете на семейството си да я видят, че се справя добре.
Още в началото на сериала виждаме как нейната мания да бъде милионер и да създаде нов продукт достига смешни нива. Освен това родителите й, вместо да й внушат ценности за учене, работа или скромност, я насърчават да превърне това да стане богата и известна в нейна единствена мечта.


Елизабет Холмс: революционна технологична измама
Елизабет Холмс е родена на 3 февруари 1984 г. във Вашингтон. Майка й Ноел е служител в Конгреса. Баща й Кристиан Холмс работи за Enron, преди да премине към правителствени агенции като USAID.

Когато е на 7 години, Холмс се опитва да изобрети своя собствена машина на времето, запълвайки цял бележник с подробни инженерни чертежи. На девет години тя казва на близките си, че иска да стане милиардер, когато порасне. Близките й споделят, че отсича това с „най-голяма сериозност и решителност“.

Отличничка
По време на гимназията Холмс развива работната си етика, като често оставала до късно, за да учи. Тя бързо става отличничка и дори започва свой собствен бизнес, продавайки компилатори на C++, вид софтуер, който превежда компютърен код в китайските училища.

Холмс започва да взема уроци по мандарин и по средата на гимназията тя убеждава Станфордския университет да я приеме в лятната си програма, което кулминира с пътуване до Пекин. Там тя среща бившия си любовник и съосновател на Theranos, Съни Балвани, много по-възрастен от нея мъж и милиардер.

Радикалният обрат в живота на Елизабет Холмс
Холмс влиза във Факултета по химическо инженерство в Станфордския университет, по-нетърпелива да бъде милионер, отколкото да учи. Това е началото на измамата и краят на една мечта да бъде милиардер, каквото и да струва.

Желанието да променят света е възхитителна идея, която младите хора притежават. Но за да направят това, трябва да притежават много повече страст към идеята, отколкото към егото си.

Елизабет Холмс прави грешката да настъпи на газта на 19-годишна възраст, като напуска университета през втората си година на обучение, следвайки примера на други „революционери визионери“.


Краят на компания, която никога не е съществувала
През 2014 г. стартиращата компания за кръвни изследвания Theranos и нейният основател Елизабет Холмс са на върха на света. Нейната революционна идея, че само с една капка кръв създаденото от нея устройство може да открие безброй болести, изуми света.

Холмс е най-младата жена милиардер в света, която става такава от нулата. Theranos е един от старт-ъпите еднорози в Силициевата долина, оценен на приблизително 9 милиарда долара. Не след дълго обаче всичко започва да се разпада.

Разкрити са недостатъците и неточностите на технологията Theranos заедно с ролята, която Холмс изиграва в прикриването им. Елизабет е отстранена като главен изпълнителен директор и обвинена в „масова измама“.

Компанията е принудена да затвори своите лаборатории и центрове за тестване. Въпреки това, докато чака съдебен процес, Холмс намира време да се сгоди и да се ожени за хотелски наследник на име Били Евънс.

Елизабет Холмс е осъдена за измама във федерален съд. През януари 2022 г. съдебните заседатели я признаха за виновна по обвинение в заговор, включващ измама с инвеститори. Тя също беше призната за виновна по три обвинения за съществени измами, свързани със схема за измама на инвеститори.

Съдебните заседатели я намират за невинна по други четири обвинения и не успяват да постигнат единодушна присъда по останалите три обвинения срещу нея. Въпреки това тя може да прекара 40 години в затвор.

Това обаче изглежда да не спира Холмс, която мнозина смятат за социопат. Тя продължава да публикува вдъхновяващи постове в социалните медии и да живее живот в лукс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X