Напишете дума/думи за търсене

Хората с този цвят на очите са по-склонни към алкохолизъм

Въпреки че от ранна възраст научаваме, че прекомерната употреба на алкохол е опасна за здравето, злоупотребата с алкохол може да е заболяване, с което не всички хора могат лесно да се справят.

Алкохолизмът всъщност може да е свързан с вашите гени.
През 2015 г. изследователи от университета във Върмонт публикуваха проучване в American Journal of Medical Genetics, част 2: Neuropsychiatric Genetics.

Проучването установи, че европейците със светли очи - сиво, зелено и кафяво в центъра - имат по-висок процент на алкохолна зависимост от тези с по-тъмни очи.

Ако имате сини очи, вие сте изложени на още по-висок риск от злоупотреба с алкохол поради светлия си цвят.

Ръководителят на екипа Дауей Ли признава, че „все още не знаят причината“, но са открили, че гените, които определят цвета на очите, се намират точно до гените, свързани с алкохолизма, в същата хромозома.

Той продължава: "Това са сложни разстройства. Има много гени и има много тригери. Тъй като това психично разстройство е толкова сложно и все още не може да бъде лесно разбрано, възможно е всички тригери да работят заедно, за да създадат тази смъртоносна, пристрастяваща смес.”

Изследователи от катедрата по психология на Държавния университет в Джорджия провеждат подобно проучване през 2000 г., което е първото, което разпозна връзката между двата набора гени.

В него те наблюдават група от жени с тъмни очи, които пият средно 4,91 напитки за един месец, докато жените с по-светли очи пият 5,78 напитки.


Това е съществена разлика, като се има предвид, че напитките може да съдържат повече количества високоустойчив алкохол в зависимост от това какво е питието.

Има няколко обяснения, които проучването предлага, за да стигнем до корена на злоупотребата с алкохол.

Учените от Държавния университет в Джорджия обясняват, че автономната чувствителност на човека към външни стимули, поведенческото инхибиране и склонността към тревожност също са свързани с цвета на очите и, от своя страна, склонността към злоупотреба с алкохол.

Докато тези с тъмни очи са силно чувствителни към консумацията на алкохол и наркотици, тези със светли очи имат по-ниска чувствителност към тях.

Следователно, за да се реагира физически на алкохола, трябва да се консумира повече от него, за да се почувства еуфоричният му ефект.

Това създава толерантност, която се превръща във физическа и психологическа зависимост от алкохола, известна още като пристрастяване.

Изследователите вярват, че тези нови открития съдържат ключа към разбирането на източника на алкохолизъм и други психологически разстройства, разглеждайки само разположението на гените върху определени хромозоми.

Заедно с по-нататъшното разбиране и достигане до първопричината за алкохолизма, изследователите са една крачка по-близо до намирането на лек за това психологическо заболяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X