Напишете дума/думи за търсене

Лечение на фимоза

Фимозата при деца обикновено отзвучава спонтанно през първите 3 години от живота. Ако това състояние се появи по-късно или в зряла възраст, основното лечение е операция, макар обикновено се предприема постепенен подход и тази интервенция се извършва само ако няма друга възможност.

Какво е фимоза?
Фимозата може да се определи като способността да се прибира кожата на пениса, за да се разкрие главичката на члена.

Това създава неудобно усещане, сякаш на върха на пениса има пръстен, който предотвратява нормалното плъзгане на кожата.
Обичайно е бебетата да имат това състояние при раждане.
Въпреки това с течение на времето кожата на пениса се разхлабва, докато стане нормална на около 3-годишна възраст. Въпреки това в някои случаи фимозата остава в зряла възраст и причинява дискомфорт.

Възможно е също да се получи фимоза. Появява се, когато има повтарящи се инфекции в областта на гениталиите. Това причинява хронично възпаление, което води до белези на препуциума. В резултат на това тя става тясна.

Гениталните инфекции са по-чести при хора със заболявания като диабет. Също и при тези, които са имуносупресирани, поради патология, или от лечение като химиотерапия.

Видове и степени
Степените варират от I до IV, в зависимост от това колко може да се прибере препуциума.
• Точковидна: отворът на препуциума е минимален. Това причинява големи затруднения при уриниране.
• Неприбираща се или образуваща пръстен: Когато кожата около отвора на препуциума е удебелена. Това се дължи на повтарящи се инфекции.
• Прибиращ се пръстен: Всички случаи на фимоза, които не се вписват в другите две категории, са класифицирани в тази група.

Лечение на фимоза
Има 4 основни възможности за лечение на фимоза.

1. Мануални движения
Това са бавни движения на препуциума за покриване и разкриване на главичката. Лекарите препоръчват този тип практика, когато степента е много лека. Въпреки това този тип движения може да доведе до малки разкъсвания в препуциума. Докато заздравяват, те влошават вече съществуващата фимоза. Следователно те винаги трябва да се извършват по медицински показания.

2. Стероидни мехлеми
Използването на стероидни мехлеми за лечение на фимоза също е спорно. Общото мнение е, че може да е ефективен при някои деца, но не се препоръчва за възрастни. Тези мехлеми съдържат кортикостероиди - вещества, които помагат за омекотяване на кожата на препуциума.

Нанасят се с чисти ръце, като се масажират нежно в продължение на 30 секунди. Приложението трябва да се прави веднъж или два пъти дневно, за период от 4 до 8 седмици. Истината е, че има и случаи, в които няма съществен ефект върху момчетата. Вместо това неблагоприятният ефект може да бъде удебеляване на кожата на препуциума и трудности в случай, че се наложи операция. Те винаги се прилагат при момчета над 4 години и под лекарско наблюдение.

3. Хирургична интервенция
Хирургията е често срещано лечение на фимоза. Известно е като обрязване и целта му е да премахне излишната кожа на препуциума. Това е амбулаторна процедура и почти винаги се извършва под местна анестезия. Отнема около 45 минути до 1 час.
Обикновено се извършва при деца на възраст между 7 и 10 години.

Възрастните се нуждаят от 2 или 3 дни почивка. Препоръчва се да не правят полов акт през следващия месец. Този метод решава окончателно фимозата във всички случаи, но понякога има известно негативно психологическо въздействие върху възрастните.

4. Устройства
Четвърти вариант за лечение на фимоза е използването на определени устройства за тази цел. Най-известният е пластмасовият пръстен. Това се поставя чрез лека операция, която не изисква анестезия. Пръстенът се вкарва под препуциума и около главичката, без да се притиска върха на пениса. С течение на дните този пръстен разрязва кожата, която пада след 10 дни. Това създава известен дискомфорт, но не включва толкова последващи грижи, колкото операцията.

Грижи след операция
• Поддържане на раната чиста: Районът трябва да се почиства всеки ден с топла вода под душа. Марля и 9% физиологичен разтвор също могат да се използват за почистване на зоната. След това се нанася антисептик.
• Използвайте неутрални продукти: най-добре е да използвате неутрален сапун, а не други продукти като кремове или гелове.
• Подсушаване на раната: Пенисът трябва да се подсуши с марля или специална кърпа за тази цел. Трябва да се прилагат нежни докосвания и никога да не се трият.
• Защита на зоната: Най-добре е да поставите марля около главичката, за да избегнете триене и дразнене.
• Бельо: Трябва да се носи плътно прилепващо бельо, като пенисът е обърнат нагоре. Останалата част от облеклото трябва да е широка.
• Избягвайте спорта: Упражненията трябва да се избягват, особено ако са много натоварващи, в продължение на един месец след операцията.
• Не ходете на плажове и басейни: Не е препоръчително да използвате плувни басейни или плажове през четирите седмици след операцията.

След операцията човек не трябва да се страхува да уринира. Ако се наблюдава кървене, най-добре е да се консултирате с лекар.

Предотвратяване на фимоза
За да се предотврати вторичната фимоза, тоест тази, която се появява след раждането, най-доброто нещо е да се спазват правилни хигиенни навици. По време на душ препуциумът трябва да се дръпне назад и да се нанесе вода върху главичката, за да се избегнат натрупвания, които могат да причинят инфекции.

По същия начин трябва да се практикува безопасен секс. Най-добре е да използвате презерватив.

Ако фимозата не се лекува, тя може да причини усложнения като чести инфекции на пикочните пътища, повишен риск от придобиване на полово предавани болести и болка по време на секс. Освен това увеличава риска от рак на пениса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X