Напишете дума/думи за търсене

6 често срещани грешки, които трябва да избягваме, когато декорираме кухнята

От самото начало на човешкия живот мястото, където се готви, е било ключово. В древността там е бил разположен огънят и дейността на дома е била съсредоточена около това пространство. По-късно, през Ренесанса, оборудването и декорацията започват да се усъвършенстват.
Днес тази стая е централна точка за дизайна на домове и апартаменти. С годините и с развитието на технологиите тя се превърна в място за споделяне, експериментиране и създаване.

Независимо дали вашата кухня е в стил рустик, модерен, елегантен или винтидж, тя трябва да бъде функционална и приятна. Това е пространство, където прекарвате много време и където се извършва една от най-важните дейности за благополучие: храненето.

Не е достатъчно да изберете цвета на пода и мебелите. Трябва да отговаря на начина на живот на човека, който ще го използва.

Правилното разположение на мебелите и елементите влияе върху намаляването на работното време и улеснява движенията.

Въпреки това в някои домове естетиката и удобството на кухнята са пренебрегвани.

Кои са 6-те грешки, които хората често правят, когато обзавеждат това пространство?

1. Избягвайте лошото осветление
Кухнята трябва да бъде една от най-осветените зони в къщата. Помага, ако има естествена светлина от големи прозорци.
Въпреки това, ако няма естествена светлина, трябва да има достатъчно изкуствена, за да приготвя лесно храната и да може да се вижда правилно цветът й. Това помага да се предотвратят инциденти.

2. Твърде много декорации
Наличието на декоративни детайли по всички мебели и стени генерира дисбаланс и изтощава визията. Когато мислите за декориране на кухня, по-добре е да изберете простотата. Твърде много декорация ще я направи да изглежда претрупана.

3. Неизползване на височината и размерите на пространството
Обичайно е хората да поставят мебели, които не се вписват добре в пространството. В резултат на това се създава визуално усещане за дисбаланс.

Ако мястото, където е поставен хладилникът, е много голямо, а вашият хладилник е малък, ще изглежда, че там нещо е незавършено. По същия начин, ако има мебели, които разполовяват стената, оставяйки твърде широко пространство до тавана, също ще има дисбаланс.
Не е въпросът всички мебели да докосват тавана. Височината обаче трябва да се използва за съхранение по интелигентен и балансиран начин.

4. Избягвайте уреди, които не си пасват
Това е много често срещана грешка в кухните. Ако имате сив хладилник, бяла микровълнова печка, ретро кафемашина, синя готварска печка и черен фритюрник, ще бъде трудно вашата кухня да има определен стил.

Ето защо е много полезно предварително да планирате стила и цвета, които искате за пространството.

5. Твърде много предмети
В кухнята ще намерите храна, уреди, тенджери, тигани, прибори за хранене. Ако има и твърде много декоративни елементи, ще стане непосилно да погледнете това пространство.

Всяко място в къщата има функция и кухните трябва да са обзаведени по такъв начин, че да са практични за готвене.

Наличието на картини, вази, статуетки, растения, предмети, залепени по стените, и буркани навсякъде, не само ще развали декора, но и ще наруши функционалността на мястото.

6. Стил, който не се вписва в останалата част от къщата
Тази грешка засяга преди всичко кухните в американски стил, които са свързани с други пространства в къщата, като хол или трапезария. Когато имате отворена кухня, трябва да мислите за различните пространства, които се свързват в едно цяло.

Няколко съвета за декориране на кухнята

Имайте достатъчно чекмеджета
Ако има нещо, което работи добре за хармонизирането на една кухня, това е наличието на чекмеджета, които ви позволяват да я организирате правилно. Често кухните, които изглеждат неприятно, имат твърде много предмети на видно място.

Възползвайте се от цветовете
Ако вашата кухня е малка и всички цветове на мебелите, подовете и плотовете са тъмни, тя ще изглежда още по-малка. Важно е да има баланс между тонове и материали. Дървото придава елегантност и изглежда страхотно.

Таваните и стените, боядисани в светли цветове, увеличават усещането за простор и допринасят за осветеността на стаята. Червените, оранжевите и жълтите цветове предизвикват топлина; бялото създава усещане за ред и хигиена; сребърното повишава ефекта на чистота.


Оптимизиране на пространството
Трябва да подредите кухнята по начин, който позволява практичност.
Ако има ваза или фруктиера, поставете я там, където не пречи на готвенето.

Превръщане на недостатъците в предимства
Ако смятате, че кухнята ви има твърде много рафтове на видно място и те изглеждат разхвърляни, може да изберете да купите стъклени буркани, за да организирате зърнени храни и подправки.
По същия начин има различни начини да направите домашни кухненски рафтове, без да инвестирате много пари. Може да се възползвате от дървени щайги. Техните цветове и форми могат да придадат приятна нотка на кухнята, ако ги организирате по правилния начин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X