Напишете дума/думи за търсене

Как даването на пари назаем може да съсипе една връзка?

Марк Твен е казал, че парите са коренът на всяко зло. Освен че са средството, което ни позволява да оцелеем, те може да бъдат и източник на недоволство, конфликти и разочарования. Експертите в областта на финансите са категорични: доколкото е възможно, препоръчително е да не давате пари на заем на никого. Рискът да не ги получите обратно, е голям.

Парите все още са тема табу. Трудно е да ги поискате, когато имате нужда от тях, също така е трудно да ги поискате, когато сте дали назаем на някого и се надявате да ви ги върне.
Ако се съгласите да заемете пари на някого, трябва да приемете, че тази сума може никога да не ви бъде върната.

 Даване на пари назаем: съображения, които трябва да имате предвид
Парите невинаги носят щастие, но ни помагат да имаме по-лесен живот с по-малко грижи. Носителят на Нобелова награда Даниел Канеман провежда проучване през 2010 г. Той твърди, че парите купуват удовлетворение от живота, но не и щастие.

Те не ни предлагат емоционално благополучие, но ни пречат да се налага да молим другите за финансова помощ. Това е важен фактор. Защото, въпреки че е обичайно да имате парична подкрепа от семейството, ако нещата се объркат, това понякога води до търкания. Проучване, проведено от Bankrate - компания за финансови услуги, установява, че повече от 46 процента от хората, които са дали пари назаем на приятел или член на семейството, са имали негативен опит.

37 процента не са изплатили заема, а 21 процента виждат влошаване на отношенията им с кредитополучателя.

Както обяснява Лаерт в „Хамлет” на Шекспир, в този живот е най-добре да избягвате да бъдете заемодател, тъй като резултатите почти никога не са положителни. Нека да разберем защо.
Голяма част от дълговете между приятели и роднини в крайна сметка се изтриват, защото връзката е по-важна от икономическия аспект.

Даване на пари назаем: рецепта за негодувание
Първо, трябва да кажем, че не е задължително заемът да бъде в ущърб на връзката между двама души.
Много родители „заемат“ пари на децата си, без да очакват те да ги върнат. Въпреки това е по-рядко заемът от друг член на семейството, приятел или колега да работи по същия начин.

При тези обстоятелства едната страна знае, че е задлъжняла, а другата чака изплащане. От този момент отношенията им се променят и често престават да бъдат толкова спонтанни, искрени и непринудени. Освен това, ако връщането на парите се забави, чувството на негодувание или недоверие може бавно да започне да се прокрадва във връзката.

Разговорът за пари може да стане табу именно заради заема. Кредитополучателят може дори да спре да споделя други ежедневни разговори с кредитора от страх от критика. Например фрази като „Дължиш ми пари, но все пак продължаваш д аходиш всеки петък на ресторант“ могат да замърсят комуникацията между тях.

Когато заемодателят стане свидетел на това, че длъжникът продължава да си изкарва прехраната „извън възможностите си“ и не желае да направи каквато и да е икономия, негодуванието наистина може да се натрупа лавинообразно. Тогава връзката се разпада и настъпва разочарование. Това явление може да бъде особено проблематично в семейството.

Много дългове не са погасени
Ако имате близки отношения с някого, който ви е поискал заем и сумата не е твърде голяма за вас, може да я считате за платена, без да е необходимо той действително да я върне. От друга страна, ако сумата е голяма, обикновено очаквате изплащане.
Даването на заем на партньор също може да бъде проблематично.

Ако в една връзка единият партньор винаги иска пари от другия до точката на упражняване на финансов контрол, това е вид злоупотреба.

Ако възнамерявате да заемете голяма сума пари на някого, трябва да изясните условията си.

Точки, които трябва да имате предвид, ако ще давате пари на заем на някого
• Винаги помнете, че даването на пари назаем може да промени една връзка. Ако сумата е висока, преценете възможните последствия.
Уверете се, че анализирате собственото си финансово състояние. Ако не сте в стабилно финансово положение, по-добре е да избягвате всякакъв риск и да обясните, че не сте в състояние да давате пари назаем.
• Ако заемате голяма сума, изяснете условията. Кога ще си я върнете? Еднократно плащане ли ще бъде или на няколко части?
Бъдете готови да станете свидетели на поведение, което може да не ви харесва. Например може да заемете пари на брат си или най-добър приятел, за да могат да платят наема си, а по-късно да разберете, че отиват на спа уикенд.
Имайте предвид, че може да не ви върнат парите.
И накрая, винаги е препоръчително да приемете, че всеки заем в крайна сметка ще се окаже подарък. Това е единственият начин да избегнете напрежението и възможността отношенията ви да се сринат. Така че, ако наистина цените връзката си, трябва да сте готови да забравите заема. Докато е еднократно, по-добре е да дадете приоритет на обичта пред материалните неща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X