Напишете дума/думи за търсене

Уволнени след започване на нова работа - какво да правим?

Много хора са уволнени, след като започнат нова работа и изпитват объркване, изненада и безпомощност.
Тази ситуация се случва по-често, отколкото си мислите. Отвъд правните последици от прекратяването на договор, има едно нещо, което често остава незабелязано: психологическото въздействие.
Всеки знае, че животът е пълен с начала и краища. Повечето хора посвещават голяма част от времето си на професионалната сфера. Това допринася за напредъка и развитието и предотвратява стагнацията.

Да бъдеш уволнен, е нещо повече от емоционален и личен шок. Често щетите надхвърлят финансовия аспект, засягайки самочувствието на индивида. Това е удар върху собствената му представа за себе си. Тези чувства са по-интензивни и смущаващи понякога, особено когато уволнението се случи по време на изпитателния период или малко след започване на нова работа.

Най-честата причина за това е, че представянето на служителя не е на ниво. В други случаи може да има по-сложни реалности, като разногласия между колеги или дори внезапна незаинтересованост от страна на ръководството да запази позицията. Каквато и да е причината, това е удар, който работникът трябва да понесе.

Уволнен след започване на нова работа – чия е вината?
Ако сте били уволнени от работа, естествено е да изпитвате разочарование и обезсърчение. Освен това реалността става по-сложна, когато това уволнение дойде по време на изпитателния период.

Средностатически всеки нов работник започва да работи с голям ентусиазъм. Икономиката, самият пазар на труда и макроструктурите, които ни заобикалят, затрудняват намирането на работа. Много хора намират работа след средно три до шест месеца търсене.

Затова в началото на този нов етап емоциите и тревогите се смесват. Фактът, че сте уволнени по време на този пробен период, първоначално предизвиква изненада, смущение и неразбиране.

Това са най-честите причини за тази развръзка:
Вашето представяне и ефективност не отговарят на характеристиките на позицията и не се считате за достатъчно компетентни.
Не получавате подходящо обучение за тази позиция. Никой не си прави труда да ви обучава, да изяснява какво очаква от вас и да ви показва как да изпълнявате определени задачи. Всичко това ви води до провал по време на пробния период.
Разногласия и неприспособяване към вече сложна и неблагоприятна работна среда.
• Компанията може да реши, че не е необходимо да поддържа щат за позицията, за която току-що са ви наели. Ако ви уволнят малко след като започнете, това може да се дължи на лошо управление и лоша организация.


Какво да направите, ако сте били уволнени, след като току-що сте започнали нова работа
Не е лесно да загубиш работа, още по-малко, когато уволнението се случи в рамките на няколко дни след началото. За пореден път трябва да се изправите срещу липсата на доходи и идеята, че трябва да търсите работа отново. Търсене, което може да продължи няколко месеца, докато накрая някой се отзове.

В тези ситуации е най-добре да следвате някои много основни насоки.

Първата стъпка е разбирането на причината. Да знаете дали това е ваша отговорност и да разберете къде сте се провалили, е добра стъпка.

Ако се дължи на фактори, различни от вас, най-добре е да приемете случилото се. С други думи, не трябва да се смятате за жертва, нито да позволявате това да повлияе на вашето самочувствие и лична стойност. Затова си дайте една седмица почивка. Ще ви отнеме няколко дни, за да освободите емоции като гняв, тъга и разочарование. Позволете на тялото и ума си да си починат, тъй като това наистина ще ви помогне.

Експертите препоръчват да говорите с приятелите и семейството си за това. Чувството за подкрепа, утеха и разбиране ще ви донесе известно облекчение.

Възстановете се и повишете самочувствието си. Трябва да помните миналите си постижения. Онези събития, които се грижат за достойнството ви и ви карат да се гордеете. Не забравяйте, че вие сте много повече от вашите лоши преживявания.

Трябва да приемете проактивно отношение.
Ако са ви уволнили, последното нещо, което трябва да направите, е да се вманиачите върху това. В идеалния случай трябва да приемете ново поведение при следващото си търсене на работа. Направете нещо различно, като например сондиране в мрежата ви от познати. Съсредоточете се върху други пазари и в преоткриване на себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X