Напишете дума/думи за търсене

Дали смяната на работата на 40 е добра идея?

Колкото по-възрастен ставаш, толкова по-зашеметен те правят някои промени.

Идеята да смените работата си на 40-годишна възраст може да предизвика повече световъртеж, отколкото да стоите на ръба на най-високата и стръмна скала, която може да си представите. Въпреки това има много хора, които са успели да преоткрият професионалната си кариера на тази възраст.

Един от ключовете е да го направите стратегически, като вземете предвид определени фактори или променливи, които са от съществено значение за извършване на промяната. В тази статия ще говорим за някои полезни стратегии, ако искате или нямате друг избор, освен да започнете това ново приключение.

Препоръчително ли е да смените работата си на 40?
40 години е значителна възраст, заради която може да изпитате много промени, които могат да доведат до кризи на идентичността. Например някой от родителите ви може да се разболее или да умре поради старост, което може да събуди страха ви от смъртта.
Изследванията са открили значителна връзка между страха от смъртта и различни психологически патологии. Те включват депресия, тревожност, обсесивно-компулсивни разстройства, стрес.

По време на тези критични времена мнозина осъзнават, че не водят живота, за който някога са мечтали. Поради тази причина те избират да предприемат определени действия, като например смяна на работа или намиране на нови страсти. Въпреки това заедно с това желание да видят нови хоризонти, идва и страхът и те се питат дали е препоръчително да сменят работата си на 40?

В зависимост от сферата, търсенето на нова работа на тази възраст може да бъде значително по-сложно, отколкото когато го правите на 20 или 30 години. Енергийното ви ниво е по-ниско, склонни сте да натрупате повече ексцентричности и вероятно сте усъвършенствали някои приятни рутинни процедури, които биха могли да се променят в нова ситуация.

Както всеки друг проект, предприемането на стъпка, която включва толкова много промени, изисква планиране и съзнателни усилия. Нека да разгледаме някои препоръки, които трябва да вземете предвид.

1. Определете работата, която искате да вършите
Първата стъпка е да сте наясно с работата, която искате да имате в бъдеще. Ако не знаете със сигурност, опитайте се да се сетите за онези неща, към които сте изпитвали страст, когато сте били по-млади, но може би не сте били в състояние да правите тогава.

Ако имате нужда от малко повече помощ, за да определите работата, която искате да работите, опитайте следните размишления: ако парите не бяха проблем и можехте да вършите работа безплатно, какво би било то?

2. Търсете начини да се специализирате
Вашият опит в областта, в която искате да си намерите нова работа, има значителна тежест в търсенето. Може би сте прекарали години, посвещавайки се на работа, която генерира само разочарование и страдание. Може би сте се опитали да промените това и дори мислено сте възприели стратегии, така че да не се налага да мислите за това твърде много. Обаче не е проработило.

Може би разглеждате офертите за работа по вашата специалност и имате чувството, че отговаряте само на няколко от най-търсените изисквания. Ако е така, препоръчваме ви първо да поемете предизвикателството да рециклирате знанията си.
От друга страна, в днешно време във всеки сектор има много добри курсове.


3. Започнете да кандидатствате и да се явявате на интервюта
Ако ще скачате в дълбокото, първо трябва да преминете през душа, да поставите краката си във водата и да оставите тялото си постепенно да се аклиматизира към водата. Така че започнете търсенето на работа, докато все още сте на текущата си позиция. По този начин ще облекчите всяко безпокойство, което изпитвате, и в крайна сметка ще ви попречи да приемете предложение за работа, която всъщност не искате.

Освен това бавно ескалиращата аклиматизация ще ви помогне да коригирате очакванията си. Това е изключително важно, ако възнамерявате също да започнете преговори с вашата компания относно текущите ви условия.

Търсенето на работа е възможност да се запознаете със ситуацията на пазара на труда.

4. Помислете за доброволчество
Ако искате да смените работата си на 40, вероятно вече знаете, че опитът е много желано качество. Ето защо кандидатстването за работа като доброволец в организация, която е свързана с бъдещата ви работа, може да бъде наистина полезно. Това със сигурност е добър вариант, ако нямате нищо против да работите безплатно. Може дори да го приемете като хоби.

5. Обмислете възможността да започнете собствен бизнес
Може да не получите незабавни или дори дългосрочни договори, защото пазарът на труда се променя. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от плановете си и да останете на незадоволителна работа. Ако други хора не ви предложат работа, тогава може би бихте могли да си изградите такава сами.

Разбира се, притежаването на собствен бизнес има своите предизвикателства. Има и предимства, тъй като няма да сте зависими от никой друг и може да печелите пари в същото време. С добре обмислен план е възможно да започнете почти всеки бизнес и да постигнете успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X