Напишете дума/думи за търсене

Менструална мигрена - твърде честа и тиха реалност

Изчислено е, че почти 25 процента от жените страдат от мигрена по време на менструация.

Менструалната мигрена е изключително инвалидизиращ патофизиологичен феномен. Освен това може да бъде придружена от повръщане и световъртеж. Средно се появява няколко дни преди самата менструация и все още е налице около 48 часа след нейното начало. Много жени се оказват ограничени в способностите си за почти седмица с това състояние.
Мигрената е пряко свързана с необичайна стимулация на тригеминалната съдова система. Това е неврологичен проблем, който възниква при възпаление на определени мозъчни нерви, причинявайки пулсиращо главоболие, както и фотофобия или повръщане.

Какви са симптомите?
Първо, трябва да разграничим менструалните мигрени от тензионните главоболия, тъй като те също се появяват преди и по време на менструация. Главоболието от напрежение се проявява с болка от двете страни на главата. Тази болка може да се опише като усещане за компресия. Страдащият се чувства почти като че ли носи каска.

Ето определящите характеристики на менструалната мигрена.
• Те се появяват само от едната страна на главата и болката е пронизваща.
• Появяват се няколко дни преди самата менструация. Освен това те нямат склонност да отшумяват до няколко дни след началото на менструацията.
• Болката не изчезва с обезболяващи. Засилва се и от консумацията на храни и напитки като кафе, шоколад, вино, сирене, колбаси и сладкиши.
• Страдащият може внезапно да почувства изключително горещо или студено.
• Чувства се умора.
• Налични са епизоди на диария.
• Замаяност и повръщане са чести явления.
• Страдащият изпитва по-голяма чувствителност към светлина, а също и към звуци.
• Мигрената може да се появи с или без аура. Тази с аура се характеризира със симптоми като проблеми със зрението, изтръпване, преди да се появи самото главоболие.

Кои са отключващите фактори за този тип мигрена?
• Менструалната мигрена е свързана с намаляване на женските хормони, като естрогени и прогестерон. Няколко дни преди менструацията и през първите дни от нейното начало тези хормони спадат драстично.
Жените, които вече страдат от мигрена, изпитват по-тежки епизоди по време на цикъла си.
• Фактори като стрес или лоша диета могат да влошат състоянието.
• Мигрената винаги има фамилна история.

Как се лекува състоянието?
През 2002 г. Лондонската градска клиника по мигрена провежда изследване. Експертите предложиха два подхода за лечение на това състояние.
Първо, в по-леките случаи могат да се използват нестероидни противовъзпалителни средства. На второ място са триптаните – антимигренозни лекарства, които се предписват в случаи на остра мигрена.
Тези подходи обаче невинаги имат желания ефект. В тези случаи най-обичайното нещо е лекарите да прибягнат до контрацептивни стратегии. Това е така, защото тези медикаменти регулират хормоните. Освен това трябва да се вземат предвид стресът и диетата. Всички храни, които съдържат амини като сирена, колбаси, шоколад, както и хранителните добавки, са склонни да усилват възпалението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X