Напишете дума/думи за търсене

Храна и емоции - интересна комбинация

Чували ли сте някога израза, че ние сме това, което ядем, нали?
Със сигурност сте чели хиляди пъти, че трябва да се храните здравословно. Експертите съветват да избягвате нездравословна храна и захар и ви се предлагат хиляди продукти на дневна база, насърчаващи идеална диета.

И все пак рядко сте наясно какво ядете или защо го ядете. Мислите за това само когато искате да контролирате теглото си или сте болни.
За повечето от нас храната е по-скоро въпрос на вкус, отколкото на анализ.

Но знаете ли, че нашите чувства може да бъдат повлияни от това, което ядем?

Какво казва това, което ядем, за нашите емоции?
Имате склонност към някои храни и отхвърляте други, но не сте наясно защо. Променяте и хранителните си навици. Например понякога умирате за сладолед, а в други случаи намирате идеята за нещо сладко за доста отблъскваща. Какви механизми действат в тези случаи?

Експертите посочват, че има пряка връзка между количеството енергия, което възприемате като необходимо, и склонността ви да консумирате определени продукти. Например вашият вкус към кафе, черен чай или месо обикновено се свързва с усещането ви, че ви липсва енергия. От друга страна, вашата привързаност към захарта или алкохола е свързана с усещането, че имате излишна енергия и трябва да компенсирате безпокойството, което това генерира у вас.

Консумацията на тези храни, които очевидно ви помагат да регулирате енергията, причинява промяна на рН в кръвта ви. Това означава, че става по-киселинно. Тогава се появяват проблеми с храносмилането на физически план, а на емоционален план се засилват раздразнителността, депресията, тревожността и страховете.

Установено е също, че търсите сладки вкусове, когато изпитвате чувство на изоставеност или липса на обич. Не е необичайно да се опитате да запълните екзистенциална празнота с шоколад или сладолед. Виждали сме го и в толкова много филми.

Ако сте привърженици на „нездравословната храна”, несъзнателно се стремите да останете в състояние на безразличие. Не искате да мислите. Не искате да чувствате. Имате желание да преминете през живота, без да спирате да съзерцавате пейзажа. Той действа като вид бариера за избягване на нещо, което ви притеснява вътрешно.


Яжте, за да се балансирате емоционално
Храната е голяма помощ за постигането на баланс между здраво тяло и здрав дух, за който древните гърци са говорили толкова много. Според специалистите храните, които най-добре допринасят за регулиране на емоциите, са зърнените. Те са богати на витамин B, който влияе пряко върху нервната система. Установено е, че честата консумация на зърнени култури намалява тревожността и насърчава доброто отношение към живота.

Някои храни, когато се консумират в излишък, увеличават производството на адреналин. Това води до липса на концентрация и поведение на избягване. В тази група са стимуланти като кафе, чай, алкохол, рафинирани захари, бяло брашно, пълномаслено мляко и някои плодове със силни вкусове като ананас, банан, авокадо, манго, папая и кокос.

Други храни, когато се консумират в големи количества, причиняват липса на енергия и трудности при предприемане на действия. Това са наситени мазнини, солени и сухи сирена, яйца, колбаси и сол.

Храните, които трябва да се консумират редовно, за да се балансират емоциите и да се поддържа добро здраве, са ядки, пресни зеленчуци, растителни протеини, пълнозърнести храни и тестени изделия, както и риба и миди. Освен това трябва да се опитате да се храните спокойно и, ако имате късмет, в добра компания. Това увеличава хранителната сила на всяка храна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X