Напишете дума/думи за търсене

5 фактора на работната среда, които влияят на мозъка

Някои елементи в службата влияят на мозъка по негативен начин. Това са ситуации или обстоятелства, които променят душевното състояние или възприятие и засягат концентрацията, мотивацията и производителността.

Работната среда може да помогне или да попречи на представянето ви. Дори цветът на стените стимулира определени настроения и потиска други. Всъщност факторите, които могат да повлияят на вашата производителност, варират от най-малките до изключително значимите.

„Почивката принадлежи на работата, както клепачите на очите.“
Рабиндранат Тагор

1. Негативните настроения на вашите колеги
Емоционалното заразяване е феномен, с който всички сме се сблъсквали понякога. Обикновено го изпитвате по-интензивно на работното място, особено ако прекарвате много часове там или работите в непосредствена близост до колегите си.

Ако сте у дома или в социална ситуация и забележите негативно настроение в околните, имате възможност да се дистанцирате или да излезете от стаята. На работа невинаги може да направите това. Затова трябва да се научите как да се предпазвате от тези ситуации.

2. Липса на автономия върху работното пространство
Друг фактор от работната екосистема, който може да повлияе на мозъка ви, е невъзможността или трудността да конфигурирате и поставите всеки елемент на място, което е ергономично за вас. По правило онези, които имат свободата да персонализират работното си пространство, се чувстват по-мотивирани да работят.


3. Изкуствена светлина
Хората, които работят на изкуствена светлина, се уморяват по-рано, представят се по-зле и си почиват по-трудно от тези, които работят на естествена светлина.
Изкуствената светлина може да промени освобождаването на мелатонин - хормон, който се секретира от светлинни стимули. Когато циклите на светлината и тъмнината се променят, телата ни страдат, което в крайна сметка засяга нашите цикли на будност и почивка.

4. Невъзможността да си вземете почивка, когато пожелаете
Нашите мозъци се нуждаят от референтни точки в пространството и времето, за да функционират правилно. Голямо проучване, ръководено от Microsoft, което цитира няколко изследвания, потвърди тази идея. Експертите твърдят, че в идеалния случай трябва да правим кратки почивки от няколко минути на всеки четвърт час.

Много работодатели обаче не са наясно с тези научни факти. Поради тази причина те изискват работниците да останат на работното си място, без да напускат, в продължение на няколко непрекъснати часа. Това не само засяга функционирането на мозъка им, което води до умора, но намалява производителността и увеличава грешките.
 
5. Не пиете достатъчно вода
Нашите мозъци се нуждаят от добро снабдяване с вода, за да функционират добре. Ако не пиете достатъчно често, се появяват признаци на дехидратация и това влияе на мозъчната ви дейност. По-конкретно, това засяга вашата памет и концентрация. Може също да причини главоболие и леки признаци на депресия.

Ето защо е изключително важно на вашето работно място да има достатъчно питейна вода. Трябва да пиете между един и половина до два литра през осемчасов работен ден. Чайовете и запарките също са добри, но не и кафето.

В крайна сметка вашата работна среда не е само мястото, където изпълнявате ежедневните си задачи. Това също е място за живеене и съжителство. Следователно, за да се управлява правилно, трябва да се обърне внимание не само на нуждите на производството, но и на хората, които работят там.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X