Напишете дума/думи за търсене

Допуснете тези грешки, за да ви потръгне в работата

Книгите по ефективност в кариерата обикновено ни съветват да се учим от чуждите грешки. Истината е, че няма нищо по ефикасно от това сами да направим определени грешки. Единственото условие е да не ги повтаряме. Така че ако имате смелостта да правите грешки, ви предлагаме три от най-важните.

Грешка 1. Да поемете твърде много ангажименти. И да не се справите

Ако сте в началото на кариерата си, вероятно изгаряте от желание да се докажете пред шефа и колегите си. В тази ситуация най-често ме умеем да отказваме и искаме да угодим на всички. Резултатът е, че несъзнателно надценяваме способностите си и се нагърбваме със задачи, достатъчни за още един офис. Добрата новина е, че ако веднъж се провалите заради подобна несъобразителност, ще се научите реалистично да преценявате възможностите си и да не обещавате невъзможни неща – нито на началника, нито на колегите, нито на клиентите. Допълнителният бонус е, че така по-лесно ще се научите да отказвате задължения, с които не можете да се справите, тъй като отказът е по-безболезнен от провала.

Грешка 2. Да отидете на интервю без необходимата подготовка

Понякога сме склонни да подценяваме ситуацията и си позволяваме да отидем на интервю за работа без да сме се подготвили достатъчно. Интервюиращият задава въпроси, които не биха ви затруднили, ако си бяхте направили труда да направим предварително проучване, а на вас ви се иска да потънете в земята от срам. Неловкостта от мълчанието е най-добрият учител, който ще ви помогне за в бъдеще винаги да се подготвяте добре преди важен делови разговор. Дори и в конкретния случай да не получите мястото (което е нормално при липсата на подготовка), ще получите един от най-важните уроци в кариерата си.

Грешка 3: Да се изплашите и да пропуснете шанса си

Често сме готови да откажем от нови проекти или интересна работа под предлог, че сме затрупани със задачи. Но понякога наистина си заслужава да помислите добре, преди да кажете „не“. Възможно е да имате импулс да откажете не поради липса на време, а тъй като сте неуверени в силите си и се страхувате от провал. Комфортът в работата, която познаваме добре, ни пречи да се издигнем в професионалната йерархия. И чак след като откажем предложението, осъзнаваме, че вероятно сме изпуснали шанс за милиони. Разбира се, всеки има право да отказва предложения, но преди това помислете какъв е мотивът ви за отказ – от липса на време и нежелание или от страх, неувереност.

------

Професионалните грешки са един от най-ценните инструменти, които ще ви помогнат да натрупате опит и увереност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X