Напишете дума/думи за търсене

Дарина Стоянова: Лидерът трябва да е щедър

Снимка: Пиер Петров

Дарина Стоянова е президент на „Хенкел България” и една от стоте най-влиятелни българки според класация на вестник „Капитал”. Със съпруга й са заедно от 20 години и възпитават син тийнейджър. Казва, че няма непреодолими трудности, а най-важните уроци учи от сина си, който е състезател по таекуон-до.

Вие сте сред стоте най-влиятелни българки. Какво означава за вас влиянието?

Преди всичко искам да благодаря на хората, които са ме включили в тази класация. Самата аз се чувствам просто като човек, който си върши добре работата на позицията, на която е. Но смятам, че има много други личности – учители, лекари, журналисти, хора на изкуството, предприемачи – които със сигурност заслужават много повече от мен да са напред в тази класация. Влиянието за мен е отговорност. И ако то върви със самосъзнанието за тази отговорност, за примера, който даваш, за следата, която оставяш, тогава то е нещо положително.

Ръководите голям екип. Какви качества са нужни, за да се получи „спойката” между отделните му звена?

Екипите всъщност са два – един в България и един в Румъния. Темата за лидерството е огромна, много е изписано по въпроса за необходимите качества. И всичко е вярно. Но важното е да са в правилната комбинация, в точния момент за развитието на дадената компания. Едно нещо, ако мога да добавя от моя личен опит: лидерът трябва да притежава щедрост. Да си ръководител означава повече да даваш, отколкото да получаваш. Да помагаш на хората да се развиват така, че да станат по-добри от теб. Това смисълът на това, което правя, тогава съм си свършила работата.

Според вас кой е най-големият ви успех на поста, който заемате в момента?

Моят най-голям успех е екипът ми. Хората, с които успяваме заедно.

Колко е дълъг пътят към успеха?

Мисля, че цял живот ще трае. В човешката природа е да си поставяме цели, да ги постигаме, да искаме нещо ново и това движение продължава, докато сме живи.

Коя е най-голямата трудност, която се е изпречвала на пътя ви в професионален план?

Всяка трудност изглежда много голяма, преди да запретнеш ръкави и да се заемеш с нея. Когато се справиш, явно ставаш по-голям, защото като се обърнеш назад, виждаш, че трудността не е била чак толкова съществена. Последната, с която съм се справяла, беше необходимостта да направя големи промени в екипа в Румъния и да постигнем положителен обрат в бизнеса. Успяхме.

Случвало ли се е да използвате свои чисто женски качества в бизнеса?

Използвам ги, да – интуиция, емоционалност, изобщо всичко, което е част от характера ми. Аз съм жена и в бизнеса съм такава, каквато съм.

Амбициозна ли сте? Какво може да ви мотивира да надминете себе си?

Преди всичко, никога не съм имала амбиция за конкретен пост. Сигурно съм имала и много късмет, но полагам много труд, винаги се стремя да научавам нещо ново, да правя нещата още по-добре.

Как съчетавате личния живот с професионалното напрежение?

Постоянно балансирам между работата и семейството, но мисля, че в това не съм по-различна от всяка друга жена, от читателките на вашето списание. Това е едно от женските качества, за които ме питахте преди малко – да сме в няколко роли едновременно: майка, съпруга, професионалист. Да, правя компромиси, понеже предвид задълженията си в Румъния отсъствам от вкъщи няколко дни седмично. Но се опитвам да прекарвам колкото се може повече време със семейството ми. Тогава наистина и тримата сме пълноценно заедно. Синът ни е почти на 14, разговаряме повече, доколкото е възможно на тази възраст, гледаме филми, обичаме да пътуваме, със съпруга ми често ходим да го гледаме по състезания.

Какъв е президентът на „Хенкел България” вкъщи?

Не съм строга майка. Но може би ако питате сина ми, ще каже нещо друго (смее се). Много обичам да готвя, макар че не успявам всеки ден, но когато имам възможност го правя. Релаксирам просто като отдавам цялото си внимание на семейството.

Суетна ли сте?

Да (смее се). Само ще ви кажа, че пътувам с две козметични чантички в куфара, защото в една не мога да побера всичко, което искам да взема. Обичам да пробвам почти всички козметични продукти, които пускаме на пазара. Но за мен най- важното да съм в движение на духа, да се усъвършенствам.

Може ли дадете един професионален съвет за жените, които правят кариера?

Бих ги посъветвала никога да не правят избор между това да имат деца и семейство, или да правят кариера. Двете неща не са в противоречие, напротив – балансът между тях дава щастието и успеха на една жена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X