Напишете дума/думи за търсене

Зоя Паунова: Жените днес имат повече възможности

Ключовите думи в житейската философия на изпълнителния директор на „АстраЗенека България” са страст, любов и всеотдайност. Това са качествата, с които г-жа Зоя Паунова се старае да управлява една от най-бързо развиващите се фармацевтични компании у нас с позиции в научноизследователската дейност.

Днес тя празнува. Припомняме ви един наш разговор с нея.

Какъв беше пътят ви до поста, който заемате?

- През първите години, в които постъпих в ICI (британски химически концерн), впоследствие Zeneca, бях единственият служител на фирмата и обединявах функциите на медицински представител, маркетинг служител и преговарящ с регулаторните органи. В последствие маркетинговата организация се разрасна до екип от 5 служители, който успя да убеди компанията майка да инвестира в създаването на научен (R&D) отдел. Така през 2000 г., когато реално започва историята на “АстраЗенека България”, в компанията вече работиха и 3 служители в научноизследователския отдел. Днес те са 20, а целият екип наброява 120.

Необходимо ли е владеенето на чужди езици или мениджърските умения са по-важни?

- През 1992 г. се явих на конкурс за позиция, обявена от ICI. Въпреки, че английският ми език не беше на най-високо ниво, ми предложиха поста пред 100 други кандидати, защото търсиха човек с опит в системата на здравеопазването, с медицинско или фармацевтично образование, но и с вътрешен заряд. Може би също са видели в мен това, че съм целеустремена и съм готова да се посветя на работата си.

Има ли език, без който не може днес?

- Поставям акцент върху езика на общуване между хората. Изключително важни са моралните устои и почтеността, които трябва да са част от съзнанието на всеки един от нас като личности - бизнесмени, политици, обществото.

Смятате ли, че сте в състояние и по какъв начин искате да влияете на обществото?

- За нас е много важно да инвестираме в потенциала на младите хора, както и да правим дългосрочни инвестиции в научноизследователската дейност.

Стрес ли е за вас това, че сте лидер?

- Днес трябва да можем да се справяме с променящата се бизнес среда, с нестабилността на икономиката в световен мащаб и строгите регулации на фармацевтичната индустрия, с ежедневното анализиране на огромно количество значима информация и притискащи срокове. Но всичко това е възможно, ако човек успее да изгради у себе си умението за добър контрол на времето.

Какви други качества трябва да притежава добрият лидер?

- Истинският лидер създава енергия в офиса. Той може да мотивира хората, с които работи, като им помага да се развиват. Мениджърът трябва да показва вярата си в това, което прави, да е добър визионер и да прогнозира бъдещето, да притежава умението да взима трудни решения, както и да поема и преценява риска. Успехът е истински и носи радост само, когато е споделен с всички, които са помогнали той да се случи. Ключовите думи в житейската ми философия са: страст, любов, всеотдайност, силна принадлежност към всичко онова, което правя.

Казват, че жената лидер понякога е агресивна и губи част от женствеността си?

- Мениджърът, независимо дали е мъж или жена, трябва да бъде личност с интегритет, със силна доза интелектуално любопитство и умения, за да ръководи екип от умни и способни хора. Нежната половина на човечеството днес има повече възможности. Жената, която е успяла и в същото време излъчва топлота и загриженост, владее изкуството да бъде добър ръководител във все още мъжкия бизнес свят.

Имате ли съветници за трудните моменти в бизнеса?

- Тогава разчитам на експертното мнение на екипа си. Имам щастието да работя с изключително талантливи и способни колеги, на които много държа.

Какви качества и умения търсите в служителите си?

- Служителите на компанията са хора с хъс и желание да постигат резултати, целеустремени и амбициозни. Хора, които споделят ценностите на компанията и имат желание да бъдат част от екипа точно на нашата компания. Добрата инвестиция в служителите се измерва и с добрите финансови резултати на компанията. И не на последно място с признания като например високата оценка, която получаваме в престижни конкурси като „Най-добър работодател” на Hewitt Associates.

Как съчетавате служебните си ангажименти със семейните?

- Ако не беше моето семейство, екипът и приятелите ми, нямаше да постигна всичко това, за което говорим. Времето, което прекарвам с моя съпруг и децата, близките и приятелите са свещени за мен.

Важно ли е за мениджъра да пътува по света?

- Ще цитирам една сентенция, според която „Светът е книга, и който не пътува, чете само една и съща страница”. Въпреки, че по-голяма част от пътуванията, които осъществявам са от служебен характер, „улавянето” на нови кътчета с уникална енергия и заряд ми дава неповторимото усещане за свобода.

Това, което ние българите е добре да „откраднем” от напредналите нации е да имаме повече вяра в себе си. Необходимо е да обединим усилията си и да докажем на другите, че сме способни. Имаме доказали се личности в толкова много области - бизнес, наука, култура, спорт. Трябва да подпомагаме развитието на тези, които имат потенциал и постижения като популяризираме и признаваме техните успехи.

Има ли иновации във вашата сфера, които ви вълнуват?

- Иновацията е една от отличителните черти на „АстраЗенека”. Като виждаме какво е постигнато през последните 10-15 години, може да очакваме, че през следващите години научните открития в медицинската практика ще са феноменални. Науката ще постига много и ще има лекарства за заболявания, които сега са нелечими. Иновативен мога да нарека и начина, по който общуваме с нашите клиенти. През 2012 г., при официалното представяне на нова медикаментозна терапия за пациентите с остър коронарен синдром, се включиха около 300 кардиолози от цялата страна. Това стана възможно благодарение на видеоконферентна връзка от София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен. Така специалистите имаха възможност без да пътуват до София, да коментират претворяването на важните научни постижения в клиничната практика, в името на повече спасени човешки животи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X