Напишете дума/думи за търсене

Когато работата се превърне в кошмар

Работата често включва изключително дълги часове, трудни смени и невъзможност за съвместяване на професионалния живот със социалния или семейния живот.
Когато работата се превърне в кошмар, може да се почувствате недооценени, бърнаутнати и безпомощни.

За щастие, като човешко същество имате голям капацитет за адаптация. Въпреки това понякога изискванията на вашата работа може да ви натоварят прекалено много, създавайки определени проблеми с приспособяването.

Най-ефективната стратегия е да премахнете източника на вашия стрес. Може би бихте могли да промените някои от начините, по които е организирана работата ви, за да увеличите адаптивността си.

Може да промените графика си и да преминете към една смяна.
Предимствата на това, че работите от осем сутринта до пет следобед е, че ви позволява да имате някакъв социален и семеен живот. Не може да направите това, ако работите на две смени.

Стратегии за справяне със стреса на работното място
Най-добрата намеса е да се премахне източникът на стрес. Но ако това е невъзможно, какво може да направите?

1. Общи техники
• Развиване на добро физическо състояние чрез редовни упражнения. Спортуването повишава физическата устойчивост на тялото ви към ефектите на стреса. Той също така повишава вашата психологическа устойчивост, защото спортът ви принуждава да изместите фокуса на вниманието си. Това улеснява почивката и възстановяването на вашата умствена дейност.
• Качествено хранене. Добрата диета ще ви даде енергия да отговорите на изискванията на живота като цяло и работата в частност.
• Социална подкрепа. Взаимоотношенията с хората около вас ви помагат да се адаптирате и насърчавате интеграцията. Вашите социални групи могат да бъдат истински източник на психологическа помощ за вас.

2. Когнитивни техники
Целта на когнитивните техники е да насърчават алтернативни начини за възприемане, тълкуване и оценка на ситуации.
• Когнитивно преструктуриране. То се стреми да предостави начини и процедури за реорганизиране на начина, по който възприемате и тълкувате ситуация. Целта е да се насърчат по-адаптивни мисли и интерпретации на работни ситуации.
• Системна десенсибилизация. Тази техника има за цел да намали тревожността и реакциите на страх към ситуации, които са заплашителни. Когато сте изложени на вашите страхове, вие прилагате на практика отговори, които са несъвместими с безпокойството.
• Стрес инокулация. Научавате и развивате умения за справяне, които действат като „психологически антитела“. Това е като да ви бъде поставена ваксина, когато тялото ви реагира и се бори с нашественика. По отношение на стреса, тя се постига чрез обучение в дихателни техники, релаксация или решаване на проблеми.

3. Физиологични техники
Тези техники имат за цел да намалят излишната физиологична възбуда, докато в същото време намаляват съпътстващия емоционален и физически дискомфорт.
• Техники за контрол на дишането. Тяхната цел е да постигнат по-добро снабдяване с кислород на тялото, като по този начин ви позволяват незабавно да получите благоприятни ефекти.
• Техники за релаксация на ума. На помощ идва медитацията. Помага ви да постигнете физиологични промени. Това е така, защото фокусирате вниманието си върху други дейности и се изключвате от източниците на вашия стрес.

4. Поведенчески техники
Тези техники насърчават алтернативно, по-адаптивно поведение.
• Обучение за асертивност. Това качество повишава вашето самочувствие и по този начин намалява въздействието на стреса. Състои се от развиване на капацитет, който ви позволява да изразявате своите чувства, желания и нужди свободно, ясно и недвусмислено пред хората около вас.
• Обучение в социални умения. То се стреми да установи умения, които ви правят успешни, когато става въпрос за постигане на лични цели с други хора. В същото време подобрява вашето усещане за ефикасност и сигурност в отношенията с вашите колеги.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X