Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с партньор, който ни третира с мълчание

Много хора използват мълчаливото отношение като начин за реагиране на конфликт.

В тази статия ще стане дума за пагубните му последици за една двойка и какви мерки могат да бъдат предприети за премахването му.
Всички сме го изпитали в някакъв момент. След кавга вашият партньор спира да ви говори, не отговаря на опитите ви за взаимодействие и напълно ви игнорира. Този вид мълчаливо отношение може да бъде разочароващо, изтощително и демотивиращо. Освен това може да причини непоправими щети на връзката ви.

Може да се случи и в друг вид отношения - с приятели, колеги или съученици. В романтичните връзки обаче това често е още по-вредно, като се има предвид специалното място, което партньорите играят в живота ни.

Отличителният белег на това поведение и това, което го прави толкова опасно е, че блокира комуникацията и всички усилия за нейното възстановяване.

1. Епизодично мълчание
Във всички отношения има разногласия и недоразумения. Възможно е някакъв интензивен спор да е накарал партньора ви да се отдалечи, за да се възстанови или да се защити. В тези случаи има допълнителен елемент на изненада, тъй като това не е често срещано поведение при него.

Този вид поведение е отговор на емоционалната интензивност на момента, така че не е непременно сигнал за тревога. Обикновено се дължи на спор, който просто е излязъл извън контрол. Всъщност в дългосрочен план може дори да е положително. Във всеки случай, след като се възвърне спокойствието, трябва да поговорите един с друг за случилото се.

2. Когато всички спорове завършват с мълчание
Ситуацията се превръща в проблем, когато вашият партньор ви игнорира, за да избяга от конфликта. Така при всеки спор или несъгласие той просто блокира всякаква комуникация с вас и спира да ви отговаря. Може би в миналото това е сложило край на вашите спорове, така че сега той го използва все по-често.

За да не стигнете дотук, важно е да не оставяте спорове неразрешени. Ако обаче това вече е консолидиран модел на поведение, за да го обърнете, трябва да засилите комуникацията помежду си. И двамата трябва да осъзнаете своята отговорност в разногласията помежду ви и да избягвате лошия навик да си приписвате отговорността един на друг. Освен това трябва да се съгласите, че никой от вас не трябва да пренебрегва другия.

Не позволявайте на емоции като гняв да маркират начина, по който общувате.


3. Когато мълчаливото отношение се превърне във форма на манипулация
Това е проблем в по-голям мащаб. Случва се, когато партньорът умишлено ви игнорира като начин да ви манипулира. Това вече не е емоционална реакция, а планирано и доброволно действие. То може да се случи, защото той е научил, в настоящата му връзка или в предишна, че като мълчи, може да стане това, което иска, привличайки вниманието ви.

Като алтернатива той може дори да се преструва, че се променят като част от неговата манипулация. Ако случаят е такъв, най-здравословното нещо е да се оттеглите от тази ситуация.

Какво да правите, когато ви прилагат мълчаливо отношение
• Запазете спокойствие. Студенината на вашия партньор може да ви причини разочарование и гняв. Важно е обаче да не се увличате от тези емоции. Регулирайте дишането си и избягвайте обидния език. Ако ви е трудно да се успокоите, дистанцирайте се, докато емоционалното напрежение се разсее.
• Разпознайте знаците от партньора си. Ще има определени жестове, нагласи и действия, които разкриват кога започва човекът до вас да се „размразява”. Тогава може да възстановите каналите за комуникация. Ако не желае да говори, трябва да изчакате още малко.
• Използвайте помирителен език. Избягвайте агресивните думи и поемете своя дял от отговорността като част от двойката. Разпознайте емоциите на партньора си. Кажете му, че ви е грижа за неговото благополучие и че искате да положите и вие усилия, така че всичко да се подобри.
• Не награждавайте мълчаливо отношение. Не правете грешката да възнаграждавате неговото поведение. Продължаването на спора, дори ако той не отговаря, показването на прекомерна вина и поддавате се на желанията му, така че те отново да ви обърне внимание, са все начини за възнаграждение на неговото мълчаливо отношение. Вместо това изчакайте, докато е готов да говори и подходете към проблемите си настоятелно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X