Напишете дума/думи за търсене

4-те признака на безперспективната връзка

Кой може да предскаже дали интимните ви отношения имат бъдеще? За това не са необходими гадатели и гледачки. Достатъчно е да обърнете внимание на тези четири знака, за да кажете със сигурност дали в бъдеще ви очаква раздяла.
Или пък точно обратното - вие и вашият партньор ще живеете щастливо до края на живота си.

Джон Готман – изследовател в областта на психологията, изучава проблемите на брака и семейството в продължение на 40 години. Според него е достатъчен петминутен разговор, за да предскаже с 91 процента точност дали партньорите ще се разведат или разделят.

В книгата си „Седемте принципа за успешен брак“ Готман изброява четири показателя, по които може да се разбере дали една връзка има бъдеще.

1. Критика
Оплакванията и недоволството са нормални. Критиката е по-глобален феномен, тъй като тя атакува личността на партньора, а не това, което прави.

2. Презрение
Публични обиди, подигравки, гадни шеги и въртене на очи при всяко изречение на другия... Демонстрацията на презрение под каквато и да е форма е най-опасният от Конниците на апокалипсиса на романтичните отношения, защото тя носи със себе си отвращение.

3. Защитно поведение
Заемането на защитна позиция е един от начините да обвинявате партньора. Колко пъти сте казвали: „Причината не е в мен, а в теб“? Защитното поведение само задълбочава конфликта и затова е опасно.

4. Мълчание
Като мълчите, вие не просто бягате от конфликтите, вие убивате връзката.

Изследванията на Готман показват, че не различията в мненията и харесванията между половинките разрушават отношенията.

69% от проблемите в двойка не могат да бъдат разрешени.

Какво да правим с това, което не може да се промени? Приемете го такова, каквото е.
Когато изберете партньор, с когото възнамерявате да изживеете живота си, неизбежно получавате набор от неразрешими проблеми, с които ще трябва да се справите през следващите десет, двадесет или петдесет години.

Още няколко интересни факта от книгата на Джон Готман
• Неуспешният брак увеличава податливостта към болести с около 35% и дори съкращава живота средно с четири години.
• В 96% от случаите през първите три минути може да предскажете как ще завърши петнадесетминутен разговор.
• В 94% от случаите бъдещето на двойка с приятни споделени спомени ще е щастливо. Ако спомените се променят и се изкривят, това е сигнал за събуждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X