Напишете дума/думи за търсене

Жертви ли сме на менсплейнинга?

Думата менсплейнинг (mansplaining) е съставена от думите "мъж" и "обясняващ" и се отнася до покровителственото поведение на някои мъже към жените. Важно е да се спомене, че когато един мъж е замесен в „мъжки” разговор, той обикновено вярва, че жената не може да се включи в дискусията, освен ако не действа по „мъжествен” начин.

„Никоя битка не може да успее без жените да участват рамо до рамо с мъжете.“
Мохамед Али Джина

Мъжество е, когато един мъж изглежда необичайно снизходителен или покровителствен, особено към жените. Или поне това гласи едно от схващанията за него.
Въпреки че обикновено е фино като явление, този тип поведение се свързва с мачизъм. Господинът може дори да не осъзнава поведението си и последиците от него.

Мъжество е и когато мъжът говори само на шовинистични теми. Не само това, но и когато прави груби, сексистки коментари, докато говори с жена. Неговата основна цел с това е да накара жената да седне безропотно и да изслуша какво има да й каже, без да дава каквото и да е мнение.


Обвинение и сексизъм
Манипулирането кара мъжете да се чувстват висшестоящи, което е повече от сексистко.
Понякога обаче манипулирането може да бъде доста фино и не толкова очевидно.

Някои експерти описват менсплейнинга като комбинация от прекомерна самоувереност и невежество.

Обвинението е свързано с властта. Неговият желан ефект е основно да анулира една жена и да я направи невидима в професионална или социална среда. Много мъже прибягват до манипулиране, когато са заплашени от опитна и интелигентна жена.

Понякога манипулирането е насочено към други мъже. Това обикновено се случва в конкурентна среда.

„Сексизмът никога не е правил жените безсилни. Той или е потиснал силата им, или я е използвал."


Идеи, които поддържат концепцията за менсплейнинг

Биология
Мъжете смятат, че жените са по-слаби от тях на биологично ниво. Според тази логика естествената непълноценност на жените би направила това покровителствено и снизходително отношение необходимо. Това може да обясни защо много господа смятат, че поведението по този начин ги прави по-добри, по-човечни, последователни и чувствителни.

Всезнание
Този модел на престъпно поведение може би най-типичният. Някои мъже се смятат за по-добре запознати по дадена тема от една жена. Всъщност някои дори вярват, че са по-информирани по теми, свързани с жените, като бременност или кърмене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X