Напишете дума/думи за търсене

Защо не трябва да се опитваме да променяме партньора си?

Всички имаме недостатъци и особености. Въпреки това мнозина все още копнеят да намерят идеалния партньор. Някой, който отговаря на всичките им критерии.

Има хора, които смятат, че ако партньорът им имаше различен характер или се откаже от определени навици, всичко би било идеално във връзката им.

Да чакате любим човек да се промени, за да бъде такъв, какъвто искате, е безполезно упражнение.
Въпреки този факт това е поведението, на което много от нас стават жертва.

Да не говорим, че не липсват индивиди, които започват романтични отношения, приемайки за даденост, че ще могат да променят онези досадни нюанси, които не харесват у другия.
Те си казват: „Ако ме обича, ще се промени заради мен“.
В края на краищата любовта побеждава всичко или поне така вярват. Времето обаче минава, а партньорът им не се променя. Напротив, досадните му качества се засилват до такава степен, че съвместният живот става невъзможен.

Никой не може да принуди никого да се промени, нито трябва да изискваме другите да се променят вместо нас. Всички имаме свои собствени ексцентричности и начини на поведение. Ние сме несъвършени същества, които се опитват да приемат особеностите на другите, за да живеят заедно.

Разбира се, винаги ще има аспекти, върху които може да работите между вас двамата, за да генерирате промяна, която ще доведе до подобряване на връзката ви.

Не може да промените партньора си
Когато става въпрос за съвместен живот като двойка, вероятно сте открили, че правите някои промени, за да накарате връзката да работи. И малките, и големите жертви заздравяват емоционалните отношения.

Тези промени често са необходими, за да осигурят храна за вашата връзка и да я направят по-силна. Някои искания за промяна обаче не са разумни. Това са напълно невъзможни изисквания, понякога дори вредни. Дотам се стига, когато някой иска партньорът му напълно да се промени заради него, той го обезсилва като личност.

Къде е границата? Къде е фината линия, точката, в която промяната може да бъде или полезна и за двамата, или да навреди на единия?

Аспекти, които никога не може да промените в любимия човек
• Неговото минало. Хората, с които имаме романтични отношения, са съставени от резултатите от техните собствени истории, преживявания, минали връзки, щастливи моменти и травми. Нищо от това не може да бъде изтрито.
• Личност. Независимо дали са интровертни, екстровертни, силно чувствителни, упорити, амбициозни, срамежливи, общителни или невротични хора, трябва да ги приемете. Ако не, не ги обичате наистина.
• Неговите ценности.
• Неговото чувство за хумор.
• Хобитата, които има.
• Неговият социален кръг, приятелства и корени.
• Неговите цели.
Неговите мнения, вярвания, начин на обличане и личните им вкусове.


Когато искането за промяна е приемливо
Ако вашият партньор се държи по начин, който не ви харесва или това затруднява връзката ви, може да го помолите да направи някои промени. Да имаш херметически затворен и необщителен партньор е един такъв пример за това.

Изследване, проведено от университетите „Далхаузи” и „Рочестър” в Торонто, се занимава с този проблем.

Изследователите твърдят, че искането на партньора да се промени е обичайно, особено когато има конфликти и тревожни ситуации в една връзка. Те забелязали, че тези промени обикновено се случват само когато човекът е в състояние да регулира емоциите си и да преоцени ситуацията. С други думи, има определени моменти, когато е приемливо и препоръчително да помолите отсрещния да промени поведението си.

Ето няколко примера:

• Може да поискате промени, когато се появи вредна динамика, която поставя връзката ви под контрол.
• Може да помолите партньора си да промени поведението си, когато то също му вреди. Например зависимости или психологически проблеми, с които отказва да се справи.

Въпреки това е важно да имате предвид, че когато правите тези заявки, трябва да му помагате, подкрепяте и насочвате. Ако той не е съгласен и смята, че не трябва да прави това, което искате, е ясно, че има проблем. Имате само две възможности. Първият е да се откажете и да приемете конфликтната ситуация. Второто е да напуснете връзката.

Не може да превърнете партньора си в това, което искате да бъде
Ако целта ви е да намерите перфектния човек или още повече да превърнете партньора си в някого, какъвто не е, имате проблем. Опитът да го превърнете в перфектния за вас индивид, не е опция. Това е форма на манипулация и междуличностна агресия. Трябва да се избягва на всяка цена.

Запомнете, не може да промените партньора си. Въпреки това може да поискате промени, които са насочени към разрешаване на проблеми във връзката ви.

Понякога промяната е форма на растеж и далеч не е загуба, а печалба на всички нива.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X