Напишете дума/думи за търсене

Кога е нормално да ревнуваме?

Никой не обича да изпитва ревност. Тя е смесица от несигурност, гняв, страх, тъга, чувство за несправедливост. Дали обаче ще си промените мнението, ако разберете, че ревността не е задължително вредна?

Ревността е нормална човешка емоция и като всички наши емоции, те са тук, за да ни кажат нещо за нас самите си и за това, от което се нуждаем. Емоциите трябва да бъдат освободени. В една връзка ревността може просто да означава, че има нещо, което трябва да кажете на партньора си относно вашите несигурности, нужди, граници и желания.

Част от причината ревността да ни кара да се чувстваме толкова неудобно е, че обикновено мислим за нея като за токсична и нездравословна емоция - нещо, от което трябва да се освободим възможно най-скоро. Негативните емоции са нормални. Лошо е единствено да не ги признаваме пред себе си и половинките си. Липсата на комуникация може да бъде разрушителна за връзката ви, ето защо говоренето чрез ревност е ключово, а понякога направо полезно.

Кога е съвсем човешко да изпитваме ревност

1. Някой подава флиртуващи знаци на твоя партньор или пък той подава такива на някого друг

Битува твърдението, че флиртът е нещо здравословно, но ако имаме партньор, когото нашият флирт ще нарани, той е егоистичен и напълно ненужен. Ние чудесно усещаме кога сме харесвани и че предизвикваме нечий интерес – това би трябвало да задоволява достатъчно егото ни.

2. Твоят партньор се фука и кефи на успехите си, докато на теб ти е зле от нещо

Силните ни моменти не съвпадат винаги, така си е. Когато обаче вие имате лош период, а партньорът ви не спира да демонстрира колко е щастлив и успял, имате пълното право на доза ревност. При това не става дума за сексуална ревност, нито за завист. Само за напомняне, че взаимността включва също такт и емпатия.

3. Твоят партньор успява в нещо, което и двамата преследвате

Двойките често извършват конкретни дейности заедно. Вие и вашият партньор може да решите да се занимавате с йога. Но какво се случва, когато другият получи похвала за стойката си в клас по йога? Може да почувствате ревност. И това е напълно нормално. Едва ли ще проявите ревност точно за йогата, но примерът илюстрира, че няма нищо нередно в тези отрицателни чувства и че е най-добре да ги споделяте помежду си. Така те най-бързо се изпаряват.

4. Някой споменава нещо за партньора ви, което не сте знаели

Когато сте във връзка, често бързо започвате да чувствате, че всеки детайл от живота на вашия партньор е част от вашия. Може би дори в обедната почивка си пращате снимки за това кой какво обядва. Затова е нормално да ви заболи, ако някой спомене за детайл от живота на вашия човек, за който не сте знаели.
Разбира се, това не е повод за сцена, но съвсем нормално е да споделите с гаджето си, че сте се почувствали зле. Това не е параноя, нито свръхревност. Нормално е и вероятно всеки го е изпитвал.

5. Вашият партньор третира друга дейност като втора връзка

Мъжете особено са склонни да се самозабравят в своите хобита. Ако усетите, че риболовът е по-важен от връзката ви и стръвта е по-интересна от вас, просто си го кажете.

6. Вашият партньор тръгва на пътуване, от което вие не сте част

Преживяванията - особено тези, свързани с пътуването - може да ни накарат да се чувстваме като преродени. Ето защо е особено трудно да се справите с онези времена във вашата връзка, когато партньорът ви тръгне на пътуване, което е особено вълнуващо и важно за него, а вие няма да присъствате. Кажете му, че се радвате за него, но се чувствате тъжни, че няма да сте част от това. Признайте ревността си предварително и го накарайте да я разбере, да я почувства.

7. Вашият партньор се отнася с приятелите си с особено голямо внимание

Понякога усещаме, че приятелите му са преди всичко. И не е нужно да бъдем толерантни. Особено ако ни боли, особено ако ние сме поставили човека преди нашите приятели. Не позволявайте подобен случай да остане неизговорен между вас, защото може да нанесе тежки щети върху връзката ви.

8. Имате чувството, че партньорът ви не ви оценява
Ако не се чувствате оценени, умът ви вероятно ще започне да вижда всички начини, по които вашият партньор оценява други хора и неща. Това е сериозен проблем във връзката ви и нещо, което определено трябва да повдигнете като тема пред половинката си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X