Напишете дума/думи за търсене

5 начина да предпазим брака от ледена епоха

Постоянно ни дават съвети как да „съживим” брака или дългогодишната си връзка, да събудим заспалата страст, да се измъкнем от скуката, да се влюбим отново един в друг. На мен обаче ми се струва, че практиката „след дъжд качулка” не винаги гарантира добри резултати. То е като с имунитета – ако навреме вземем мерки да го укрепим, ще си спестим грипа с всичките съпътстващи го неудобства (или поне ще ги смекчим). С други думи, ако между вас и половинката ви има тръпка, не я оставяйте да си отиде. Не се залъгвайте, че винаги ще е така, а вземете мерки, когато е най-горещо.

Излезте от дома си и мястото, където живеете

Повечето двойки имат склонността след първоначалния период на влюбване да се пуснат по пързалката на еднообразието: на работа, вкъщи, вечеря, секс, а уикендите посвещават на битовизми като чистене, пазаруване и готвене. Не ви казваме да потънете в мръсотия, но едва ли ще загинете, ако от време на време вместо да хванете прахосмукачката, избягате сред природата. Дори не е нужно да подбирате луксозен хотел или модна дестинация – просто отпрашете в неизвестна посока и действайте на мига, според обстоятелствата.

Сбогувайте се поне за ден с високите си претенции, наслаждавайте се на новото и непознатото. Или ако имате време и възможност, предприемете екзотично пътуване, например, до азиатска или африканска държава, но без строго подредена програма – заради спонтанността. Доказано е, че в по-необичайни и дори екстремни ситуации хората се сближават, а доверието между тях многократно нараства.

Храна и секс

Звучи първично, но какво ви пречи да се насладите на простите удоволствия. Научете се да цените всяка секунда с половинката си, да откривате новото и различното в общуването. Запазете си веднъж или два пъти месечно по един ден, в който да нямате никакви други ангажименти освен любов и вкусна храна. И се отдайте един на друг. Освен това, не пропускайте всеки път, когато имате възможност, да се храните заедно – това е едно от най-важните условия за успешна връзка. Приготвянето на храна е израз на загриженост към любимия.

Ако партньорът ви не умее или не обича да готви, опитайте поне да го включите в процеса – дайте му да нареже продуктите или определете като негово „задължение” да отговаря за напитките.

Любовта е навсякъде

Не забравяйте да си засвидетелствате постоянно любовта си. Всички познаваме двойки, които се държат просто като партньори по задължение и никога не показват близост или обич помежду си. Не пропускайте случай да покажете на половинката си какво чувствате – не е нужно да е истерично или демонстративно. Например, едно нежно докосване или съзаклятническа усмивка, докато сте на вечеря с приятели са достатъчни. Никога не забравяйте да засвидетелствате, че сте от един отбор. Дори и да сте ядосани на любимия, е въпрос на себеуважение да го подкрепяте и да не го критикувате публично.

Ако обсъждате с приятелките си негативните му черти, вземете мерки той никога да не разбере. И обратно – добре е да научи, че сте го хвалили в негово отсъствие. Целувайте се и се прегръщайте на най-неочаквани места. Всички сме чували, че любовта трябва да се подхранва, но колко от нас го правят реално? А и не забравяйте закона за привличането, който действа безотказно – колкото повече любов давате, толкова повече ще получавате. Каква по-добра гаранция за успешна връзка.

Споделяйте интересите си

Да, всеки трябва да има свое лично пространство и възможност да остава насаме с мислите си поне за кратко. Обаче ще се изненадате (ако не сте го правили) какво удоволствие е, например, да четете една и съща книга – не на глас, а просто да си я разменяте. След което да обсъждате прочетеното. Правете снимки заедно и говорете върху различните гледни точки. Или пък да си вземете домашен любимец, за когото да се споделяте грижите и веселите моменти. При последното обаче имайте предвид риска единият от вас да се окаже по-натоварен с отглеждането и това да доведе до спорове. От друга страна обаче, според някои психолози това е добра „тренировка” за появата на деца.

Не пропускайте да говорите искрено за чувствата си

Играта на котка и мишка, женските хитрости и мъжките номера вече не са на мода. Не се дебнете, не бъдете язвителни, не се опитвайте да принизите или унизите любимия. Когато човек говори честно за това, което го тревожи, той се освобождава от негативите и в душата му става леко. А партньорът усеща уважението и успява по-лесно да намери изход от ситуацията. Дайте си сметка какво чувствате към половинката си: любов, привързаност, ревност, навик, страст, съмнение, жалост, загриженост, комфорт, гняв, уважение, интерес…? Нашите емоции се менят по няколко пъти на ден, но трябва да можем да си даваме сметка за тях – за да подхранваме положителните и да се освобождаваме бързо от отрицателните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X