Напишете дума/думи за търсене

Едгар Алън По: Най-страшните чудовища са тези, които дебнат в душите ни

Едгар Алън По е един от най-популярните американски писатели на всички времена. Майстор на късия разказ, той е един от най-големите представители на романтизма. Неговите произведения се считат за едни от класиките на универсалната литература.

По е световно известен със своята поема „Гарванът“ (1845). Въпреки това неговите истории на ужасите, научната фантастика и детективските кримки се нареждат сред най-добрите, писани някога. Неговият изпълнен със събития живот е толкова трагичен, колкото и някои от творбите му, така че в много отношения работата му отразява неговите битие и житие.
Нека да разгледаме някои от най-добрите цитати на Едгар Алън По за смъртта, живота, лудостта и красотата.

„Нямам вяра в човешкото съвършенство. Мисля, че човешкото усилие няма да има забележим ефект върху човечеството. Сега човекът е само по-активен – не по-щастлив – нито по-мъдър, отколкото преди 6000 години”.
Склонни сме да вярваме, че много качества се увеличават с течение на времето. Това обаче не е даденост, тъй като в много аспекти те се влошават. Случва се както с щастието, така и с други големи желания на човека.

„Тези, които сънуват през деня, са наясно с много неща, които убягват на онези, които сънуват само през нощта“.
Тези, които имат способността да мечтаят, виждат неща, които другите никога не успяват.

„Ако искате да забравите нещо веднага, отбележете, че това нещо трябва да се помни“.
Иронията винаги присъства във фразите на Едгар Алън По. Ако искате да научите повече за живота и работата му, разгледайте сайта на Музея на По и Обществото на Едгар Алън По в Балтимор.

„Целта на вестниците е по-скоро да създадат сензация, да изтъкнат нещо, отколкото да подкрепят каузата на истината“.
Само си помислете, тези думи са казани преди почти 200 години, но са толкова актуални днес. Валидността на фразите на Едгар Алън По представлява валидността на неговата мисъл.

„Не вярвайте на нищо, което чувате, и само на половината, която виждате“.
Този цитат е от „Системата на доктор Тап и професор Федър”. Да се съмняваш в това, което те заобикаля, е признак не само на благоразумие, но и на интелигентност.

„Останах твърде много в главата си и в крайна сметка загубих ума си“.
Има много цитати на Едгар Алън По за лудостта, толкова много, че бихме могли да направим компилация само от тях. Този цитат, подобно на някои от другите, които ще прочетете по-надолу, описва собствения му опит.

„Ужасявам се от събитията на бъдещето, не сами по себе си, а в техните резултати“.
Той има предвид начина, по който тези събития могат да изненадат или обуславят живота ни. Несигурността за бъдещето е нещо, от което никой не може да избяга.


„Дори с напълно изгубените, за които животът и смъртта са еднакво шега, има неща, с които не може да се шегува“.
Без съмнение има моменти за шега и други, когато трябва да вземем нещата на сериозно.

„Най-страшните чудовища са тези, които дебнат в душите ни“.
Не са под леглото или в гардероба. Те са във вас и ако никога не се изправите срещу тях, никога няма да спрат да ви плашат.

„Всяко страдание произлиза от копнеж, от привързаност, от желание“.
Няма значение кой сте, вашето страдание в живота се дължи на жажда, привързаност и желание.

„Споменът за минало щастие е днешната мъка“.
Ако изпитвате копнеж, привързаност или желание за миналото, особено за най-щастливите моменти, съвсем естествено е това да доведе до мъка.

„Щастие е да се чудиш – щастие е да мечтаеш“.
„Годините на любов са забравени в минутата на омразата“.
За съжаление, това е нещо, което се случва хиляди пъти всеки ден. Един изблик наистина може да погребе любовта, която двама души изповядват един към друг.

„Деветдесет и деветте са с мечти, доволни, но надеждата на света е стотният човек, който е мрачно решен да сбъдне тези мечти“.
Мечтите и идеалите сами по себе си са нищо, докато не се материализират. Проблемът е, че в реалния живот има повече мечтатели, отколкото изпълнители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X