Напишете дума/думи за търсене

Едгар Алън По – прокълнатият писател

Едгар Алън По е един от най-големите литературни гении в света. Има много легенди за необичайния му живот, които понякога засенчват стойността на творбите му. По е необикновен разказвач, надарен с безкрайна креативност.

Светът на литературата на мистериите и ужасите се променя напълно след Едгар Алън По. Хората смятат този велик американски автор за изобретател на детективския жанр. Той също така съживява готическата литература и включва психологически компонент в жанра на ужасите.

По има много трудни и трагични преживявания. Някои критици правят всичко възможно да го представят като хаотичен и покварен човек и до известна степен успяват. Въпреки че По не е образец на благоразумие и предпазливост, той не е и чудовището, за което враговете му го представяли.

Трудното детство на Едгар Алън По
Едгар Алън По е роден в Бостън, Масачузетс, на 19 януари 1809 г. Родителите му били пътуващи театрални актьори. По имал двама братя и сестри. Родителите му почиват, когато той е едва на две години. Заради смъртта им По и неговите братя и сестри са осиновени от различни семейства.

Писателят се озовава в семейството на Джон Алън - богат бизнесмен, който осиновява По като благотворителен акт. Смъртта на осиновителката му и трудната връзка с осиновителя му са две повтарящи се теми в творчеството му.

По живee с приемното си семейство в Англия и Шотландия. Изглежда, че животът му в тези страни носи готическото излъчване, което е толкова характерно за творчеството му. В крайна сметка семейството се връща в Съединените щати, където По учи в най-добрите училища.

Бурна младост
Едгар Алън По пише първото си произведение на 14 години. Тогава се влюбва лудо в майката на своя приятел. Тази несподолена любов продължила до ненавременната кончина на неговата изгора.
В младежките си години По се увличал по спорта и обичал астрономията. Той решава да учи езици в Университета на Вирджиния. Там писателят попада под обаянието на хазарта и пиенето.

След като завършва висшето си образование, неговият осиновител го наема като служител в един от фирмите си, но това не продължава дълго.

През 1827 г. По тайно публикува първата си книга, наречена „Тамерлан и други поеми”. По-късно се записва в армията, където остава две години. Междувременно успява да издаде още две книги със стихове. През 1832 г. той отива да живее в Балтимор и се жени за своя 13-годишна братовчедка Вирджиния Елиза Клем По.

„Прокълнатият“ писател
Осиновителите на По в крайна сметка го лишават от наследство. За да оцелее, започва работа в няколко вестника като изкуствовед и репортер. Неговият остър и елегантен стил му даде известна известност. Докато работи, той не спира да публикува творбите си. „Златният бръмбар “ и „Гарванът и други истории“ го посвещават като писател.

Младата му съпруга умира от туберкулоза през 1847 г. Ужасната й болест кара По да пие и да употребява наркотици. Хората казват, че след смъртта й той дори започнал да приема лауданум - много силен опиоид. Той също започва да страда от различни здравословни проблеми.

По става отчаян и нетърпелив да си намери нова съпруга. Той скача от връзка във връзка, без да се установява за дълго с дадена жена. Говори се, че се е опитал да се самоубие с лауданум.

Краят
Към края на живота си той се свързва отново с минала любов - Сара Елмира Ройстър. Те решават да се оженят на 17 септември 1849 г. Но малко след като се сгодяват, По мистериозно изчезва.
Намират го на улицата на 3 октомври силно объркан и облечен с чужди дрехи. Един от приятелите му го закарва в болницата, където почива на 7 октомври. Никой никога не разбира какво се е случило с него, когато е бил в неизвестност.

Резултатите от аутопсията му също изчезват и до ден днешен никой не знае точната причина за смъртта му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X