Напишете дума/думи за търсене

10 вдъхновяващи филма, които ще ви накарат да искате да бъдете по-добър човек

„Доброто вино е като добър филм: трае миг и оставя великолепен вкус в устата. Ново е с всяка глътка и, както при филмите, се ражда и преражда с всеки вкус.”
Федерико Фелини

Някои вдъхновяващи филми свидетелстват за чудесата на човешкия дух. Всички те включват изненадващи реакции при екстремни обстоятелства. Освен това показват как границите и бариерите съществуват само в нашия ум.
Много пъти вдъхновяващите филми са базирани на реалния живот.

Преследване на щастието
Уил Смит и Танди Нютън участват в този филм от 2006 г., базиран на реални събития. Разказва историята на Крис Гарднър. Той е независим търговец, който мечтае да работи в компания за търговия с акции. Заедно с него в приключението е и малкият му 5-годишен син.

Необикновената част от тази история са всички екстремни ситуации, през които преминава главният герой. Той дори трябва да спи в приют за бездомни и да работи изключително дълги дни, понякога без сън. За него е почти невъзможно да постигне целта си. Но неговият талант и желязна воля правят така, че историята да има щастлив край.

Общността на мъртвите поети
Този незабравим филм на Робин Уилямс е едно от най-вълнуващите почитания на поезията и учителите. Филмът излезе през 1989 г., а днес вече е истинска класика. Освен невероятната кинематография, филмът включва и невероятни произведения на Уолт Уитман.

Историята разказва за учител с уникален начин на преподаване. Той поставя страстта над простия студен анализ. Прави го в рамките на една елитарна, изключително школа. Учениците се научават да виждат света по нов начин благодарение на посланието, което служи като мантра на филма. Фразата „Carpe Diem“, или „ Уловете деня“.

Учениците откриват същността на поезията: да гледат на света през други очи. Това им дава идентичност и смелост да отхвърлят натрапените им ценности. Краят е парадоксален, както и самият живот.

Речта на краля
В този филм актьорът сър Колин Фърт играе ролята на английския крал Джордж VI. Този монарх има неудобен проблем - заекване. Лентата разказва как херцогът на Йорк, бъдещият крал на Англия, преодолява тази трудност благодарение на помощта на австралиеца Лайънъл Лог.

След много вълнения херцогът на Йорк се оказва в криза. Крал Едуард VIII - братът на херцога, абдикира от трона, когато отказва да анулира брака си с два пъти разведената американка Уолис Симпсън.

Джордж трябва да поеме трона. Освен това на него се пада задачата да обяви война на Германия през 1939 г. в реч по радиото. Гласът му трябвало да звучи твърдо, а думите – силни. Това е огромно историческо събитие, което се превръща и в неговият "последен изпит" в качеството му на монарх.

Живи
Още един вдъхновяващ филм, базиран на драматични, но истински събития. Това е историята на това, което хората наричат "Трагедията в Андите", която се случва през 1972 г. в планините на Чили. Самолет, превозващ уругвайски отбор по ръгби, се разбива в планина. 36 души оцеляват и трябва да издържат на екстремни обстоятелства, докато спасителите дойдат.

В крайна сметка оцеляват само 16 младежи. На тях им се налага да ядат човешка плът, за да останат живи. Това, което се откроява най-много, е отношението на "Нандо" Парадо. Той е момче, което прекосява скалист участък от планината с почти никакви припаси и при много опасни условия. Той го прави, за да спаси групата. Студентът по медицина Роберто Канеса отива с него.

Филмът възхвалява човешката воля и огромната сила на солидарността. Той също така се занимава с многото етични дилеми, пред които са изправени тези оцелели хора. Една от които е яденето на човешка плът.

Форест Гъмп
Това е един от най-класическите вдъхновяващи филми на всички времена. Има различен фокус от повечето ленти: занимава се с умствени увреждания.

„Форест Гъмп” е емблематична история. Става дума за момче с психични дефицити, което въпреки всичко това постига огромен триумф за всеки, до който се докосне. Но това, което Форест цени най-много, е любовта, семейството и приятелите. Той също така попада във всякакви значими исторически моменти и се изправя срещу възходите и паденията на човешките капризи.

Дори и с всички тези ограничения, Форест Гъмп успява да осмисли съществуването си. В крайна сметка той живее невероятен живот и променя живота на хората.


Красив ум
Този е базиран на истинска история. Тук става въпрос за живота на Джон Неш - математическия гений, спечелил Нобелова награда за икономика през 1994 г. Във филма се разказва за процеса, в който той става жертва на параноидна шизофрения. Случва се точно когато е на върха на кариерата си.

Най-интересното е какво се случва след това. Той преминава през електрошокова терапия и го лекуват с лекарства, които притъпяват ума му. Но Наш и съпругата му откриват изцяло нов начин за справяне с психичните заболявания.

Те разбират, че любовта и социалните контакти могат да му върнат стабилността. Това помага на този интелектуалец, който старателно култивира мозъка си, но не и сърцето си. Любовта учи на това, което не може да научим в класната стая.

Пианистът
Филмът на Роман Полански от 2002 г. носи „Оскар” на Ейдриън Броуди за неговото превъплъщение на музикант. Това е лента, която се занимава с жестокостите на Втората световна война. Но този път фокусът пада не върху големи и героични битки. Вместо това той възхвалява страстта на главния герой към живота, дори сред страх и отчаяние.

Филмът разказва историята на Владислав Спилман - полски евреин, оцелял в концентрационен лагер. Губи цялото си семейство, но успява да оцелее дори в екстремните условия на Холокоста. Това, което го поддържа, е желанието му да върви напред и утехата, че животът му е в музиката. В разгара на своята уязвимост той успява да устои на преследване от нацистите, болест, самота и болка.

Филаделфия
Това е градът, където Съединените щати обявяват своята независимост. Неслучайно тук се развива действието на филма. Излиза през 1993 г., когато темата за хомосексуалността и СПИН едва е привлякла очите на обществеността.

Лентата поставя под въпрос нашите предразсъдъци около хората, заразили се със СПИН от хомосексуален контакт. Главният герой Анди Бекет (Том Ханкс) трябва да свидетелства срещу шефовете си. Те го уволняват незаконно, когато разбират, че е ХИВ позитивен.

Адвокатската кантора, в която работи, а и обществото като цяло, отхвърля всеки, който има различна сексуална ориентация. В хода на процеса той доказва, че това е истина. Краят на филма е трогателен и мрачен.

Самсара
Този филм е копродукция между Индия, Германия, Италия и Франция и направи премиера през 2001 г. Историята е за будистки монах, който се връща в манастира си след три години дълбока медитация в планината. Той живее като монах от 5-годишен и почти не знае нищо за външния свят.

След завръщането си той вижда към камък с издълбан в него въпрос: "Как да спрем капка вода да изсъхне?" След няколко дни той изпитва любов към жена. Това го кара да постави под въпрос всички ценности, с които е живял досега.

Той напуска манастира и започва да живее като нормален човек. Монахът открива чудесата и страданията, които водят до съществуването на връзката, основана на любов. Накрая открива отговора на загадката върху камъка, която гласи: „Като го хвърли в морето“.

Изкуплението Шоушенк
Този филм поставя специален акцент върху търпението и постоянството. Това е емоционална лента с Тим Робинс и Морган Фрийман като главни герои. Разказва историята на мъж, който неправилно е затворен за убийството на жена си.

За разлика от някои други затворници, Анди е образован човек. Благодарение на знанията си, а не на физическата сила, той успява да спечели уважение в затвора. Героят на Робинс използва влиянието си, за да насърчава образованието сред затворниците.
В същото време, ден след ден, в продължение на 20 години той планира бягство, което най-накрая успява да осъществи. Филмът показва човешко същество, което остава вярно на своите ценности и убеждения, дори в условията на негативна среда.

Всички тези вдъхновяващи филми са истински скъпоценни камъни за любителите на хуманистичните филм. Някои от тях се превърнаха в култови класики. Но най-голямата им ценност е, че успяват да уловят същността на човечеството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X