Напишете дума/думи за търсене

Джото ди Бондоне – художникът, дал човешки лик на Христос

Човек може да обобщи стила на Джото ди Бондоне чрез доминиращите фигури, които са прости и сурови, поставени в абстрактна среда. Той умело използва анатомията и перспективата като повествователни средства. Въпросът е дали всички произведения, приписвани на този художник, всъщност са направени от собствената му ръка?

Джото ди Бондоне е доста влиятелен художник от XIII век. Много експерти по история на изкуството смятат работата му за повратна точка за развитието на изкуствата в Европа.
Неговите новаторски произведения повлияват на ренесансовия стил, който се развива век по-късно. Мнозина все още смятат Джото за бащата на европейската живопис и за първия от големите италиански майстори.

„Всяка картина е пътуване до свещено пристанище.“
Джото ди Бондоне

Ранният живот на Джото
Голяма част от биографията и художественото развитие на Джото идват от свидетелствата на оцелели творби. Въпреки това историците не могат да му припишат няколко от тези произведения със сигурност.

Разказите за живота и творчеството му датират предимно от края на XIV век. Това е заради Джорджо Вазари, художник и историк на изкуството, който описва Джото в книгата си „Животът на най-добрите художници, скулптори и архитекти”.

Джото е роден във Веспиняно, близо до Флоренция, Италия, през 1266, 1267 или 1276 г. Разликата от 10 години е от основно значение за оценката на ранното му развитие. Тя е от решаващо значение за приписването на стенописите в базиликата Сан Франческо д'Асизи.

Историците са сигурни, че Джото е починал на 8 януари 1337 г., както го записва Джовани Вилани в своята „Хроника на Вилани”. В нея той заявява, че Джото е бил на 70 години, когато е починал.
Хората винаги са приемали, че Джото е бил ученик на видния художник Чимабуе. Мнозина го смятат за най-известния художник в Италия от края на XIII век.

Чимабуе се опитва да се отдръпне, както никой друг художник дотогава, от стилизираните форми на средновековното изкуство със силата на реалността и силата на въображението. Този почин към работата му вдъхновява Джото заради способността да включва драматично напрежение в творбите си.

Човешките същества са изключителната тема в произведенията на Джото в контекста на великата християнска драма на жертвата и изкуплението.

Много от неговите предшественици и непосредствени наследници рисували куклен театър с безжизнени манекени. Джото скъсва с византийската традиция и отстъпва място на емоционалността на францисканския подход към християнството.

Проблемът на Асизи
В проучванията на Джото обаче има фундаментален проблем; атрибуцията на фреските в Асизи. Наистина ли ги е рисувал Джото? Какво точно е нарисувал?
Няма съмнение, че е работил в Асизи. Всъщност дълга литературна традиция, датираща от хронологичната компилация на Рикобалдо Ферарезе през 1319 г., свидетелства, че той го е направил.

Има доказателства за творбите на Джото в голямата базилика Сан Франческо д'Асизи. Хората му приписват няколко от стенописите в горната и долната църква.

Най-важен е цикълът от 28 сцени от житието на Св. Франциск от Асизи, който е изписан в средата на горната църква. Освен това той очевидно е нарисувал францисканските алегории и някои други стенописи в долната църква.

Повечето от тези сцени са революционни в изразяването на реалността и човечността. Той интензивно улавя акцента върху драматичния момент на всяка ситуация и вътрешната реалност на човешката емоция чрез решаващи жестове и погледи.
Но през XIX век зорко око забелязва, че всички тези фрески, макар и сходни по стил, не могат да бъдат приписани на един и същ автор.

Джото ди Бондоне и римският период
Хората приписват три големи творби в Рим на този художник. Голямата мозайка на Христос, който върви по вода, La Navicella, разположена над входа на „Свети Петър”, олтарът, рисуван за кардинал Стефанески във Ватиканския музей, и фрагментът от стенопис на папа Бонифаций VIII, който провъзгласява юбилея през 1300 г., в Сан Джовани ин Латерано, Рим.

През този период Джото може също да е нарисувал „Разпятието” в Санта Мария Новела и „Мадоната” в Сан Джорджо и Масимилиано Дело Спирито Санто (и двете във Флоренция).

Падуански период
Цикълът от фрески в параклиса Скровени в Падуа е пример за ранното развитие на Джото. Сътворяването на параклиса става през 1303 г., а освещаването му е на 25 март 1305 г. В тях има илюстрация на основателя, предлагащ модел на църквата в „Страшния съд”, който покрива цялата западна стена.
Останалата част от малката гола църква е стенописи на три нива.
Те изобразяват сцени от „Живота на Йоаким и Анна”, „Живота на Богородица”, „Благовещението (в арката на хора)” и „Живота и страстите Христови”, завършвайки с „Петдесетница”.

Наследството на Джото ди Бондоне
Джото постига изключителна слава приживе. Всъщност Данте го споменава в „Божествената комедия”, която го циментира като легенда, витаеща през XIV и XV век в Италия. Много други истории започват да кристализират около името му оттогава нататък.

Мнозина смятат този художник за човека, сложил край на Средновековието и поставил началото на модерността и на италианския Ренесанс. Мазачо и Микеланджело се смятат за неговите истински наследници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X