Напишете дума/думи за търсене

Седем от най-добрите филми за изневярата

Изневярата е повтаряща се тема във филмите. Тя винаги поражда сцени на напрежение, противоречия, хумор и т.н.
Начинът, по който са изобразени героите, често насърчава идентификацията на зрителя с тях и неговите проблеми или предизвикателства.

Като зрител, може да откриете, че съчувствате на героя, който е бил предаден. Или може дори да симпатизирате на неверния партньор. Без съмнение, тези филми предизвикват различни реакции у различните хора, в зависимост от това накъде клонят симпатиите им. Те също така изследват способността на зрителя да приеме или отхвърли предателството.

„Нимфоманка” (режисьор Ларс фон Триер)
Изневярата не е основната тема на този филм, това е нимфомания, както подсказва заглавието. Стейси Мартин и Шарлот Генсбур играят ролята на нимфоманката Джо.
Джо задоволява желанието й за секс, оставяйки зад гърба си приятеля си и повече от няколко ядосани съпруги. Филмът показва жестокостта на похотта, особено когато разрушава семейства.

През целия филм главната героиня продължава да се отдава на своята нимфомания. В една от най-странните сцени г-жа. H, изиграна от Ума Търман, показва на малките си деца леглото, където баща им (и, предполагаме, нейният съпруг) има връзки с други жени.

„Опасни връзки” (режисьор Стивън Фриърс)
„Опасни връзки“ е историческа драма, вдъхновена от известния и противоречив роман на Пиер Шодерлос дьо Лакло. Филмът разказва историята на маркиза дьо Мертьой и виконт дьо Валмон - двама блестящи аристократи, които след края на връзката си подписват ненарушим пакт за приятелство.

В името на този пакт маркизата, от ревност, моли Валмон да съблазни бъдещата съпруга на нейния бивш фаворит, Сесил дьо Воланж. Въпреки това, докато изпълнява тази мисия, Валмон решава да съблазни и добродетелната мадам дьо Турвел.

Интересното в „Опасни връзки“ е как анализира изневярата на мадам дьо Турвел и как тя страда за извършването на акта, поради чувствата си на истинска любов към друг човек. В този филм невярната особа се вижда като жертва както на моралните си кодекси, така и на страстта си едновременно.

„Анна Каренина” (режисьор Джо Райт)
Класика сред класиките за женската изневяра, има няколко адаптации на тази история за големия екран. Първата екранизация е заснета в Русия през 1911 г. и с участието на Мария Германова. След това, през 1935 г., Грета Гарбо прави легендарно изпълнение на върха на кариерата си. В съвремието Ана Каренина се изигра от Софи Марсо през 1997 г. и в продукцията на Джо Райт от 2012 г. с Кийра Найтли.

Базирана на класиката от 1877 г. на Лев Толстой, Анна Каренина е романтична трагедия, която се развива в края на XIX век. Историята се върти главно около връзката между Анна Каренина и съпруга й граф Алексей Александрович (Джуд Лоу).

Отношенията между Анна и графа охладняват през годините и Анна среща младия кавалерийски офицер, граф Алексей Кирилович Вронски. Главната героиня става жертва на собствената си липса на лоялност, понасяйки последствията от действията си докрай.

„Изневяра” (режисьор Ейдриън Лейн)
Малко филми разглеждат изневярата толкова изрично като този. Режисьорът Ейдриън Лейн предупреждава за този факт, озаглавявайки лентата „Изневяра“. Изглежда, че той харесва темата за изневярата, тъй като я е използвал и в още два от филмите си – „Неприлично предложение” и „Фатално привличане”.

Ричард Гиър и Даян Лейн играят Едуард и Кони, безстрастна семейна двойка. Случайната среща на Кони с по-млад мъж, Пол (Оливие Мартинез), води до афера между двамата.
Лейн, известен с изисканите си еротични филми, създава трилър за възрастни, който поставя няколко въпроса. Сцените на студения брак са в пряк контраст с тези на абсолютната похот.

Когато Едуард открива аферата, събитията тръгват надолу. Никой не знае как би могъл да реагира, ако се окаже не само предаден, но и унизен и осмиван. Филмът представя неверния партньор едновременно като жертва и екзекутор.


„Малки деца” (режисьор Тод Фийлд)
Един от най-оригиналните филми, които някога ще видите по темата за изневярата. Сара (Кейт Уинслет) и Брад (Патрик Уилсън) са двама познати, които в крайна сметка имат афера.

Сара е нещастна домакиня, която привлича вниманието на Брад, известен като Краля на бала. Той е женен за красива жена, с инфантилен и лишен от удоволствия живот. За Сара тяхното приключение превръща нейната фантазия в реалност, докато за Брад това означава, че се чувства желан.

В комбинация с подсюжет за сексуален престъпник, „Малки деца” е сложен поглед към живота в предградията с ежедневни герои, които са „недостатъчни“ в очите на нормалното общество.

„Планината Броукбек” (Анг Лий)
Филмите за изневяра често проследяват двама души, които търсят възможност да изразят страстта си. „Планината Броукбек” обаче представлява приключение, в което двамата участници стават свободни да бъдат това, което са в действителност.

Режисиран от Анг Лий, филмът разказва историята на Енис (Хийт Леджър) и Джак (Джейк Гиленхал), двама овчари, които, докато работят заедно в ранчо едно лято, развиват чувства един към друг и имат романтична връзка в течение на 20 години, въпреки че и двамата са женени за жени.

„Планината Броукбек” проправи пътя за LGBTQ+ в киното.

„В настроение за любов” (Уонг Кар-Уай)
Това е може би най-романтичният филм, правен някога за любовна афера. „В настроение за любов” действието се развива през 60-те години на миналия век в Шанхай, където двама самотни съседи разбират, че техните партньори им изневеряват.

В крайна сметка двамата се влюбват, но решават да не следват импулсите си, защото не искат да се принизят до нивото на половинките си. Режисиран от всепризнатия режисьор Уонг Кар-Вай, този филм е приветстван като произведение на изкуството, рисувайки проницателен портрет на любовта и самотата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X