Напишете дума/думи за търсене

Стигматофилия - сексуално влечение към пиърсинг и татуировки

Има милион различни видове бодиарт. Някои хора изпитват страст към пиърсинга и татуировките, а други са направо сексуално привлечени от тях. Това е известно като стигматофилия.
Хората със стигматофилия намират пиърсингите, татуировките и белезите за много привлекателни. Те обичат да гледат, докосват и усещат кожа, която е украсена с мастило и шипове.

Много експерти смятат стигматофилията за вид парафилия.
Парафилията е модел на сексуално поведение, при който източникът на удоволствие е необичайно нещо, ситуация, дейност или индивид. За сексуална възбуда хората с парафилии се нуждаят от много специфични контексти и елементи.
Някои психолози смятат, че страданието, което предполага една татуировка или пиърсинг, е това, което привлича хората със стигматофилия.

Други експерти смятат, че стигматофилията е подобна на възбудата, която някои индивиди получават от краката, обувките, бельото, маските, брадите, големите бедра или плътните устни. Поради това те го наричат фетиш.

Тази гледна точка не разглежда татуировките и пиърсингите като необходими за индивида да изпитва сексуално привличане. Те могат да имат напълно удовлетворяващи взаимоотношения, когато бодиартът не присъства. Но когато е така, това радикално увеличава тяхното удоволствие.

Това форма на сексуално отклонение ли е?
Въпреки че обществото може да отхвърли стигматофилията до известна степен, това не е перверзия или психично заболяване. Причината е, че не нанася вреда на друг човек. За да бъде психологическо разстройство, то трябва да отговаря на две условия. Първо, човекът с разстройството би навредил на околните. Второ, неговото поведение би му причинило постоянна тревожност и дистрес.

Стигматофилията не включва какъвто и да е вид увреждане нито на стигматофила, нито на обекта на неговото привличане. Въпреки че всеки случай е уникален, това не е неудържимо желание или извращение, което може да намери удовлетворение само в извършването на сексуален акт.


Защо хората са толкова привлечени от татуировки и пиърсинг?
Причината може да е антропологична, тъй като и татуировките, и пиърсингът са практики на предците ни. В древни римски времена военните чиновници и гвардейци на Цезар носели обръчи на зърната си. Освен като аксесоар към облеклото, те са били символ на мъжественост и смелост.

В други древни култури и цивилизации племенните татуировки и пиърсинг на ушите са или са били тясно свързани с концепцията за красота. Много от тях участват в определени обреди, особено тези, свързани с юношеството.

Бодиартът е форма на себеизразяване
Освен че са вид естетика, татуировките могат да уловят определени чувства и преживявания. Те могат да представляват всичко - от емоции или високи моменти в живота на човека до вярвания, религиозни идеологии или значими хора или събития.

Изкуството на тялото не е само декоративно; това е начин за изразяване на идентичността на човека. Така че е лесно да се разбере защо стигматофилите харесват не само цвета и дизайна на татуировката, но и нейното съдържание и значение. С други думи, татуировките представляват и изразяват това, което човек носи в себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X