Напишете дума/думи за търсене

Исабел Алиенде - превратният живот на един необикновен писател

Исабел Алиенде е чилийска писателка, чиито произведения са преведени на тридесет и пет езика. С повече от 70 милиона продадени книги, тя се смята за най-четения испаноезичен автор в света.

Исабел е дъщеря на дипломата Томас Алиенде Пеше, братовчед на бившия президент на Чили Салвадор Алиенде, който беше свален от власт чрез военен преврат на 11 септември 1973 г.
Чрез писането си Исабел Алиенде разкрива възвишената красота във всичко женско и магически извиква обикновено потискани и латентни качества у своите читатели. По време на огромния политически смут тя избира литературния активизъм срещу патриархалните идеологически насоки и дава на жените страхотен манифест към тяхното лично пробуждане и себеоткриване.

С изключителна чувствителност Исабел Алиенде успя да предаде безусловна любов към красотата, към всичко прекрасно в хората и това, което ни заобикаля.

Алиенде винаги се е фокусирала върху това да направи света по-добро място. Повече от писател, тя е активистка, която използва любовта и красотата като свои оръжия.

Нейните ранни години
Алиенде е родена в Лима, Перу, където е живяла по времето, когато баща й е работил като дипломат. След това родителите й се развеждат, в резултат на което тя се премества в Чили с майка си, братята и сестрите си. Известно време те живеят в къщата на дядо си по майчина линия. Този мъж е авторитетна фигура, която повлия на Изабел в много важни аспекти от нейния живот. След като завършва обучението си, тя се омъжва за първия си съпруг Мигел Фриас, от когото има две деца: Паула и Николас.

През 1967 г. Изабел става редактор на женското списание Paula. Нейните статии се фокусират върху ролята на жените в чилийското общество. Те били весело иронични и поради това били много противоречиви. По това време в Чили се случвали много промени. Има модерна революция и движение за освобождаване на жените, живеещи в едно католическо, консервативно и патриархално общество.

Кариера и изгнание
След споменатия военен преврат Исабел Алиенде е принудена да замине във Венецуела. Тя живее в тази страна 13 години, където работи във вестник и в училище. По време на престоя си там тя получава новината за много тежкото здравословно състояние на дядо си.

Неспособна да се върне в Чили, за да бъде до него, Изабел започва да пише писмо, което в крайна сметка се превръща в безпрецедентен литературен успех за тази латиноамериканка, а именно романът й „Къщата на духовете”. През 1993 г. Били Огъст пренася това произведение на големия екран с голям успех.

След успеха на първия си роман, Исабел Алиенде написва още две книги, които отново се превръщат в абсолютен успех - „За любовта и сенките“ и „Ева Луна“. Малко след публикуването на третия й роман, Изабел решава да напусне работата си в училище и да се посвети изцяло на писането.

След като се развежда с първия си съпруг, Изабел се омъжва за американския адвокат Уилям Гордън и се премества в САЩ. Тя живее там от 1988 г.


Смъртта на детето й и нейното събуждане
През 1992 г. дъщеря й Паула загива трагично на 28-годишна възраст в болница в Мадрид. Това силно засяга Изабел до предела, в който тя навлиза в състояние на дълбока тъга и отчаяние, от което изглежда не може да излезе. По време на този дълъг и болезнен период Изабел написва „Паула” – трибют към любимата си дъщеря. Тази творба се превръща в поредния хит, защото твърде много жени се разпознават в персонажите.

„Паула”, също като „Къщата на духовете” започна като писмо, декларация за любов и в същото време е начин Алиенде да се научи да приема смъртта на дъщеря си. Тя започва да пише, докато се грижи за детето си в болницата. „Паула” е автобиографичен разказ, чрез който Исабел разказва историята на своето семейство.

„Няма смърт, дъще. Хората умират само когато ги забравим“, обясни майка ми малко преди да ме напусне. „Ако можеш да ме помниш, винаги ще бъда с теб.”
Исабел Алиенде, „Паула”

Алиенде показва всичко наяве в този роман. Разказът следва контекста на ситуацията в нейната страна, нейните семейни драми, семейни пътувания и др.

Тя често коментира лечебната сила на писането и че то й е помогнало да се изправи лице в лице с нещата, които е преживяла. Чрез „Паула” виждаме как самата Алиенде приема обстоятелствата и смъртта на дъщеря си. Може да се каже, че по някакъв начин писането на този роман е терапевтично упражнение и проверка на реалността.

С парите, събрани от продажбите на „Паула”, тя създава фондация „Исабел Алиенде” в знак на почит към дъщеря си. Четири години по-късно авторката пише „Афродита“, докато е в процес на преодоляване на депресията си. Тази книга е за празнуване на живота: да се чувстваш жив и да се наслаждаваш с цялата мощ на сетивата. Мнозина виждат Афродита като „песен на живота“, където основните мелодии се въртят около благодарността и чувствеността.

Невероятното отражение на женствеността
С литературната си работа Исабел Алиенде създава ново огледало, което отразява жени, които безкористно се влюбват в себе си.
Друга значима черта на чилийската писателка е размисълът й за Латинска Америка. Обичаите, традициите, съществуващата двойственост и местните племена винаги са я вдъхновявали.

"Напиши това, което не трябва да се забравя."
Исабел Алиенде

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X