Напишете дума/думи за търсене

12 начина бързо да свием порите

Когато се гледаме в увеличително огледало, понякога изглежда, че порите ни изглеждат по-големи. Но възможно ли е това?
Те са важна част от здравето на нашата кожа, защото позволяват на кожата ни да диша и да абсорбира продуктите, които слагаме върху нея. Ако не могат да дишат и се запушат, се получават пъпки или акне.
Порите не се "отварят" и "затварят", а като всяка жива тъкан, те се разширяват и свиват.

Обикновено топлата влага (горещо, влажно време или парна баня или горещ душ) причинява разширяване на порите, а студената/суха (прекалено климатизирани вътрешни пространства, студен зимен въздух) причинява свиване на порите.
Поради тази причина е естествено порите (за тези, които имат видими пори поради генетични причини) да изглеждат по-големи в тропически климат и през топлите месеци на годината.

Някои допълнителни причини за широки пори

Генетика
Пол
Тип кожа (по-специално мазна кожа)
Увреждане от слънцето
Стареене
Хормонални промени

Как бързо да свиете порите

1. Редовно ексфолирайте кожата си
Ексфолирането е важна част от всеки салон за красота или спа с причина. Помага да се отървете от мъртвите кожни клетки и оставя по-млада, по-свежа и по-здрава кожа отдолу. Това включва порите.

Киселини като гликолова киселина или млечна киселина са чудесни за намаляване на появата на пори, тъй като разтварят мъртвите кожни клетки. Но също така е много важно да не прекалявате с ексфолирането. То трябва да е само веднъж или два пъти седмично, за да защитите кожната си бариера.

Съвет: Изхвърлете увеличителните огледала. Те само ще навредят на психиката ви. Също така избягвайте кремове на маслена основа.

2. Добавете витамин А към вашата рутина
Независимо дали това е чрез храна, овлажнител или крем с ретинол. Винаги е печеливш за всякакви проблеми с кожата, тъй като помага за изчистване на запушените пори и насърчава обмяната на клетките постоянно през целия ден.

3. Използвайте ретинол
Ретинолът е най-добрият подарък на науката за стареещата кожа и колкото и да помага за фините линии и бръчки, той може да свие порите ви.

Най-добрите резултати идват от използването на ретинол, както и от киселините AHA и BHA у дома. Последните ексфолират кожата, а ретинолът стимулира производството на колаген и обновяването на кожата. Комбинирано, това намалява размера на спорите и изглажда фините линии и бръчки.

4. Останете хидратирани
Да останем хидратирани, ни поддържа по-здрави отвътре навън. Въпреки че не може физически да свиете порите си, те ще изглеждат по-малки, когато кожата ви е хидратирана.

Пиенето на много вода и прилагането на хидратиращи продукти ще изпълни кожата ви, като порите ще изглеждат по-малки. Когато сте дехидратирани, порите ви изглеждат разширени, защото започват да отделят себум (защитното масло за нашата кожа).

Изключително важно е да поддържате порите хидратирани и омазнени с подходящ баланс между вода и масло, за да могат да се разширяват и свиват, ако е необходимо, за да останат чисти.

Използването на продукти за грижа за кожата, които съдържат както хидратиращи съставки (като розова вода, глицерин, мед и алое), така и омекотяващи съставки (като масло от жожоба, масло от конопено семе и масло от шеа), ще поддържа фоликулите еластични и смазани, така че да могат да останат почистете от натрупвания.

5. Опитайте маска за лице
Използвайте абсорбираща глинена маска веднъж седмично, за да поддържате порите чисти.
Глини като бентонитова глина, френска зелена глина или глина расул имат силни абсорбиращи свойства, както и стягащи и стягащи свойства. Седмичната глинена маска може да абсорбира натрупаните остатъци от порите и също така нежно да стегне кожата, което помага на порите да изглеждат по-малки.

6. Носете по-малко грим
С грима по-малкото е повече. Ежедневното носене на грим не е добро за вашата кожа.

Съвет: Избягвайте блестящия грим и търсете продукти, обозначени като некомедогенни, тъй като в тях няма добавено масло.

7. Не докосвайте лицето си
Ръцете ви имат бактерии, които могат да се прехвърлят върху лицето ви, когато го докоснете, и да си проправят път към порите ви. Най-добре е изобщо да не докосвате лицето си и, ако е абсолютно необходимо, не забравяйте да измиете ръцете си преди и след.

8. Нанасяйте слънцезащитни продукти
Използвайте слънцезащита винаги, когато излизате навън. Избягването на увреждане от слънцето ще ви позволи да поддържате колагена и еластина на кожата си.

Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър за най-добра защита срещу силата на слънцето. Може също да използвате шапки и други физически блокери.

9. Опитайте микронидлинг
Микронидлинг е, когато специалистът използва устройство, което прави малки пробиви в кожата. Създава микротравма в кожата, която стимулира реакцията на заздравяване на рани, задействайки производството на колаген.

Тази процедура трябва да се извършва от лицензиран дерматолог или медицински козметик. Целият процес укрепва поддържащата структура около порите, което ги прави да изглеждат по-малки.

10. Направете лазерно лечение
Лечението с лазерна терапия е друг метод, който може да намали размера на вашите пори. И това трябва да се прави само от професионален дерматолог.

Лазерът ексфолира горния слой на кожата и насърчава образуването на колаген под него. Това обаче не е еднократно нещо и може да стане скъпо, тъй като се нуждаете от няколко кръга и поредица от лечения, обикновено на всеки 4-8 седмици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X