Напишете дума/думи за търсене

Какво има в ръчния багаж на Георги Милков - колекционерът на ценни преживявания (подкаст)

Георги Милков и Анатолий Попов в студиото на “24 часа от живота”

Георги Милков и Анатолий Попов в студиото на “24 часа от живота” Снимка: Георги Кюрпанов-Генк

За първи път от 20 години журналистът Георги Милков ще празнува рожден ден на родна земя.

На 8 март става на 50. На тази дата ще излезе и първата му книга “Истории от ръчния багаж”. В 520 страници той описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в колекционер на преживявания.

“Истории от ръчния багаж” започва с едно историческо разчистване, което се случва в старата редакция на “24 часа” на бул. “Цариградско шосе” 47. “Преди да се преместим в новия офис, трябваше да поразчистя бюрото и шкафовете, които ползвах повече от 20 години. Започнах да ровя и да се стряскам какви неща притежавам, домъкнати от всички краища на света. Листа от кока, донесени от Перу, погребални маски на племето йорума от Нигерия, бонбони от Северна Корея... Гледах всичко това с много голям интерес, сякаш никога не е било мое, а всеки експонат имаше своя история”, разказва журналистът.

Всички, които го познават, знаят, че Милков пътува само с ръчен багаж, без значение къде отива и за колко дълго. С времето е установил много точно какво ще му трябва и какво не.

“От пътуванията по света с ръчен багаж си нося най-вече спомени и преживявания. Така дойде идеята за името на книгата”, разказва Милков в подкаста “24 часа от живота”.

През лятото на 1994 г. още 21-годишен Георги Милков започва работа като стажант във вечерното спортно издание на “24 часа” - “Вечерен спорт”, посветено на световното първенство по футбол в САЩ.

След като мондиалът приключва, му предлагат работа в отдел “Политика”. Дават му да отразява новосформираната партия на легендарния Иван Славков - Батето “Напред България”. Според признанията на Милков “това беше по-скоро парти, отколкото партия”. Никога не публикува нищо във вестника от дейността ѝ, но Батето му обещал, че ако спечелят изборите, ще го направи министър на информацията.

“Партията не спечели изборите, а мен ме прехвъриха в отдел “Оживление”, явно светският живот ми се отдаваше повече от партийния”, разказва с усмивка Милков. След време обаче започва да отразява Министерството на външните работи, да пътува с външните министри и да пише по важни външнополитически въпроси.

Защо се чувства още като стажант, как една снимка го спасява от тайните служби на Саддам и още интересни истории от Милков ще чуете днес в подкаста “24 часа от живота” в сайта на “24 часа” и във всичките ни подкаст платформи. Търсете ни и във вайбър, където може да задавате въпроси към гостите в студиото.

В събота - “24 часа” ще резкрие и истинската история на своя колега в култовата рубрика “Възход и падение”

  • Ключови думи:
X