Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които тийнейджърите отчаяно искат родителите да разберат

„Заядлив, сложен, непредсказуем, незрял, непокорен, неудовлетворен…“. Родителите могат да опишат тийнейджъра си по много начини. Но ако за тях е предизвикателство да живеят с техните юноши, дори да ги разбират, за пубертетите е още по-трудно.

„Не е нужно да страдаш, за да си поет. Юношеството е достатъчно страдание за всички.
Джон Сиарди

Неща, които тийнейджърът иска родителите да разберат за него

1. Имам нужда от пространство. Аз не бягам от вас, а търся себе си
„Спри да мрънкаш, че прекарах деня в стаята си. Не ми крещи, не заплашвай, че ще ми спреш интернета, ако не изляза. Говорете с мен нормално и ще ви накарам да разберете, че просто имам нужда от своето пространство. Просто имам нужда от кътче, където да мисля, да си почина и да пренаредя мислите си на спокойствие.”

2. Говорете с мен, без да се карате
„Писна ми да споря. Всъщност понякога всичко, което чувам от теб, са заповеди, викове и заплахи. Опитайте се да бъдете търпеливи с мен и се опитайте да говорите нормално. Ако искате, нека отидем на място далеч от дома, далеч от нормалната ни среда. Говорете с мен за каквото искате. Говорете с мен като нормален човек и ще видите, че ще реагирам много по-добре.”

3. Не ме съдете, не ме карайте да мисля, че съм истинско разочарование
„Понякога, дори и да не го казвате на глас, това се вижда по изражението ви. Изглежда единственото нещо, което правя в живота, е да ви разочаровам. Вие обаче ме съдите, без да ме познавате. Казвате ми, че съм мързелив, когато всъщност се чувствам опустошен от неща, които дори не мога да обясня. Боли ме вътрешно през повечето време и последното нещо, от което се нуждая, е да ми казвате, че ако продължа по пътя, по който съм тръгнал, няма да стигна доникъде в живота. Не увеличавайте страданието ми, бъдете търпеливи с мен.”


4. Не правете неща вместо мен, не ме глезете, дайте ми възможности
„Знам, че искате най-доброто за мен, но ако не ми дадете никакви възможности, няма да знам на какво съм способен. Дайте ми независимост, за да мога да се гордея със себе си и да ви покажа на какво съм способен. Не ме разглезвайте. Ако го направите, само ще подхраните нещастието ми.”

5. Ограничете използването на интернет и мобилни устройства, напомнете ми, че има живот отвъд екраните
„Ако се опитате да ограничите използването на мобилния ми телефон или да ми вземете таблета или компютъра, ще ви намразя. Ще ви крещя, че не мога да живея без онлайн връзка. Но наистина се нуждая от вашата помощ, за да разбера, че има живот отвъд екраните.

Може да не сте го осъзнали, но пристрастеността ми към интернет означава, че съм наясно само с това, което се случва в тази вселена. Всеки ден ме кара да се чувствам по-стресиран, по-измъчен и по-изтощен. Затова наистина трябва да игнорирате протестите ми и да ме спрете да го използвам толкова много.”

6. Имам нужда от специализирана помощ
„Понякога, въпреки че знам, че искате най-доброто за мен, вашата подкрепа сама по себе си не е достатъчна. Всъщност има моменти, когато може да се наложи да говоря с професионалист. Не ме оставяйте на мира, защото дори и да не ви кажа директно, че имам нужда от помощ, често се чувствам толкова изгубен и само психолог може да ме напътства в тези моменти.”

7. Не се отказвайте от мен, кажете ми, че ме обичате, защото имам нужда от вас
„Знам, че ви побърквам. Има и дни, в които единственото, което искам, е да напусна дома. Въпреки това имам нужда от вас, така че моля ви, не се отказвайте от мен.

Напомнете ми, че ме обичате, кажете ми дори и да не мислите, че го заслужавам, защото винаги съм ядосан на света. Кажете ми, че винаги ще бъдете до мен, във всеки момент и ситуация. Не се отказвайте от мен, защото дори никога да не ви го казвам, аз също ви обичам.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X